Bableves füstölt nyúlja, friss kenyérrel

  • 2014.11.25.
  • 6

Kezdődnek a hideg napok, kell egy finom forró, tartalmas leves, és persze hozzá egy frissen sült kenyér. Így került asztalra ez a finom barna bableves, füstölt nyúljával.
Hozzávalók: 0,5 kg barna szárazbab 1 kg sertés (füstölt) nyúlja Ami nem más, mint füstölt hús, mégpedig jófajta, amit az
Alföldön nyúljának neveznek, vagyis a bordszéli porcogós-húsos rész1 nagy fej fehér hagyma 1 fej fokhagyma 3 szál sárgarépa 2 kisebb szál fehér répa (petrezselyemgyökér)A rántáshoz1 kanál mangalica zsír 1 jó nagy evőkanál liszt 1 teáskanál piros őrölt paprikaA babot és a nyúlját
főzés előtti este beáztatjuk külön-külön egy-egy

tálban. Másnap egy kb 5 literes lábasba (fazékba) beletesszük a babot és a nyúlját, az egészben hagyott megmosott fehérhagymát, 1 fej fokhagymát. Nem sózzuk, mert a nyúlja sózott és nem fog teljesen kiázni. 60 percig főzzük, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a gyökeret, s ezzel még addig főzzük, ameddig a zöldésgek is megpuhulnak, a babot már szét lehet nyomni és a húsok is majdnem elválnak a porcogóktól. Elkészítjük a rántást. Felmelegítjük a zsírt, beletesszük a lisztet, világos színűre pirítjuk. Félrehuzzuk,
belekeverjük a piros fűszerpaprikát. Hideg vizzel felengedjük, elkeverjük. Szűrőn keresztűl a levesbe belekeverjük. Felforraljuk és készen is vagyunk. Tálaláskor, aki szereti tejföllel fogyasztja. Aki még pikánsabban szeretné fogyasztani, az chilli pelyhet szór a levesbe. Ez a bableves igazán megérdemelt egy
nagyon finom kenyeret. Amíg a leves főtt, addit a kenyér is kihült. Igazán pompás páros.

Címkék

Bableves Kenyerem