Kenyér öregtésztával, aludttejjel

  • 2014.07.23.
  • 6

Lehet, hogy lassan kivonul a konyhából a kenyér? Ha nem is teljesen, de nagyon nagy mértékben csökken a fogyasztása. Ez még az átállás időszaka, s azért nem minden családtagnak kell ám kenyér nélkül létezni :)

hogy miből készül?
25 dkg öregtészta, amit korábban már elkészítettünk, de a sütésig a hűtőben várakozott.
A kenyérhezAz összes öregtészta30 dkg szatmári BL 55-ös liszt20 dkg liszt, ami a következőkből tevődik össze? (graham, rozs, tk fehér, rizsliszt,)1 evőkanál tejsavópor3 dl aludttej1,5 dkg élesztő2 kanál puffasztott amaránt2,5 dkg só2 evőkanál olaj

A hozzávalókat dagasztógépben elkészítjük. Kelesztőtálban (ebben a hőségben) 2 x 25 percig kelesztjük, egyszer közben enyhén átmozgatjuk a tésztát.Amikor újra duplájára kelt, akkor megformázzuk. A sütőedény alját most kissé beliszteztem (de nagyon enyhén) a tésztát belehelyeztem, az edény fedelét rátettem és 25 percig kelt. Ekkor bekapcsoltam a sütőt 250 fokra, s kb 15 perc alatt elérte a hőfokot. A tésztát zsiletpengével bevágtam. Az edény tetejét ráraktam és 250 fokon 10 percig sűlt, majd a
hőfokot 200 fokra levettem, s további 25 percig, vagy ameddig a megfelelő színt eléri, sütöttem.
Rácson hagytam kihűlni. Az aludttej (joghurt) tejsavópor
különös ízt ad a kenyérnek és nem is morzsálódik egyáltalán.