Félbarna kenyér

  • 2014.01.30.
  • 3

Azt mondtam: Új év, Új élet, Új kenyér ?? - nos akkor lássuk, miben is változtatunk 2014-től, de gyökeresen ám. Azt hiszem a hétköznapok több napból állnak, mint a vasár- és ünnepnapok, s csak elhatározás kérdése, hogy mikor mit is tegyünk az asztalra. A hétvége a fehérkenyéré. .........hogy miért? - mert akkor egy morzsáig elfogy egy egész kenyér (a mi gyerekeink imádják a kenyeret, abból is a fehéret, s addig, amíg nincs semmi bajuk tőle, hát egyék, amit szeretnek. A hétköznapokban pedig mi választjuk ki, hogy melyiket is szeretnénk fogyasztani. Most a félbarna kenyéren a sor. Nem szeretném egyből leváltani a fehéret teljesen barnára. Szép fokozatosan haladunk -a különböző lisztek adagolásának emelésével- a barna kenyér felé.

Félbarna kenyér Pataki tálban
Öregtészta3 dl víz50 dkg BL 55-ös liszt1 csipet só1 ek olaj1 dkg élesztőDagasztógép összekever. Kelesztő tálban megkel, majd túlkel és visszaesik. (kb 12-16 óra)Össz mennyiség 80 dkg. Ennek fele megy egy adag kenyértésztához, azaz 40 dkg.Másnap a kenyérhezazzal kezdjük, hogy a
Pataki tál tetejét belerakjuk hideg vízbe!!!! Dagasztógépbe: Előző napi
öregtészta ( 40 dkg)3,3 dl víz6


dkg teljes kiőrlésű rozsliszt6



dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt8


dkg graham búzalisztű30
dkg BL 55-ös finomliszt2


dkg só1,5 dkg élesztő1


evőkanál burgonyapehely3


evőkanál puffasztott amaránt1


evőkanál búzasikér
Összes hozzávalóból dagasztógépben pár perc alatt egy jó minőségű tészta készül. 3-4 csepp olajat öntünk a kelesztő tálba, és ebbe rakjuk a megdagasztott tésztát. 60 percig kelesztjük, de a 20. percnél átmozgatjuk egy kicsit a tésztát. Finoman visszagyúrjuk az eredeti méretére. A pataki tálat kibéleljük teflon fóliával. A megkelt tésztát megformázzuk, belerakjuk a patakiba. Kenyérkendővel letakarjuk és 60 percig kelesztjük. A tésztát három helyen bevágjuk, hideg vízzel lespricceljük (virágspriccelő) és a hideg sütőbe berakjuk. 60 percig 250 fokon sütjük. Amikor kivettük a kisült kenyeret, lespricceljük hideg vízzel és rácsra tesszük kihűlni.
(Apró megjegyzés: ebből a kenyérből kifelejtettem az élesztőt, így mindösszesen az öregtésztában lévő 1 dkg élesztővel dolgozott, igaz, hogy egész éjjel hideg helyen volt. Tehát este megformázva kiraktam hidegre, és másnap reggel sütöttem ki.) Milyen lett volna, ha még élesztő is kerül a tésztába? J