Aszaltgyümölccsel töltött pulykamell

  • 2014.01.15.
  • 2

Egyszerű, nagyszerű, könnyen elkészíthető, s hidegen fogyasztani a legfinomabb. Ráadásul akkor, ha egy nagyon jó majonézes
krumplisalátát is készítünk hozzá. Minden egyes alkotó részét elkészíthetjük már előző nap. Még a sütést is elvégezhetjük, ha hidegen szeretnénk tálalni, ugyanis hidegen nagyon szépen szeletelhető.


A hozzávalók attól függnek, hogy hány személyre készítjük őket. Ez a mennyiség most egy egész hadsereg (6 fő) részére készült, így elég nagy adag. Természetesen akár két szelet pulyka, vagy csirkemellből is el lehet készítgeni, de akkor a hozzávalókat is csökkenteni kell.
Miután minden itthon készült, fogjunk hozzá sorban hogyan is.............
Hozzávalók:
A töltelékhez
25 dkg csirkemáj1 nagy fej édes fehér hagymasóbors1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva15 dkg vékony szeletekre vágott csiperke gomba10 szem aszalt sárgabarack10 szem aszalt szílva1 evőkanálnyi kacsazsír
Elkészítés:A kacsazsírt felmelegítjük, az apróra vágott fehér hagymát megpuhítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, dinszteljük pár percig és az elkészített összedarabolt csirkemájat is rátesszük és megborsozzuk. Fedő alatt pár percig összepirítjuk. Végül az apró vágott petrezselyemzöldet is hozzáadjuk.
Amikor kész, akkor sózzuk.Az elkészült tölteléket félre tesszük, hogy kihűljün.Az aszaltgyümölcsök majd akkor kellenek, amikor feltekerjük a pulyka (csirke) mellet.


Elkészítjük a házi majonézünket.
1 db egész tojás2 dl oliva olajcsipet só

Késes robotgépbe ütjük az egész tojást, megsózzuk. Elindítjuk a gépet és először cseppenként adagoljuk hozzá az oljat. Amikor már jó fele olajat hozzáadtuk, akkor bátrabban adagolhatjuk. A majonéz elkészítésének ideje kb 10 perc. Ez is elkészíthető előző nap!!

Időközben megmosunk 1 kg krumplit és sós forró vízbe rakjuk és héjában megfőzzük. Amíg a majonézünk elkészült azalatt ki is hült. Megpucoljuk és felkarikázzuk.
Kell még hozzá2 db jó nagy alma1 db jó nagy, vagy két kisebb lilahagyma1 evőkanál mustár3 dl 20 %-os tejföl1 evőkanál cukor (de ha az alma édes, akkor a cukor elhagyható)
A majonézt (egy akkora tálban, amiben majd az összes massza elfér) összekeverjük a mustárral, tejföllel, cukorral és habverővel összedolgozzuk. Az almákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.
Az almakockákat, a főttkrumpli karikákat, a vékony karikára szeletelt lilahagymát beletesszük a majonézból készült tartármártásba. Jócskán összeforgatjuk és félretesszük. Lehetőleg hideg helyre, s hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. (Ezt előző nap is elkészíthetjük)!!
Amikor mindennel elkészültünk, elővesszük a szeletekre felvágott pulyka (vagy csirke) melleket. Egy nagy deszkán (amit előtte
folpackkal borítunk be)
szépen sorbarakjuk bacon
szalonna szeletekkel (egy akkora
téglalapot rakunk ki, amekkora edényben szeretnénk sütni). A húst kicsit megsózzuk, megborsozzuk, kevéske szerecsendiót reszelünk rá és ráterítjük a baconra, s
jöhet a többi töltelék.
(A húst nem kell klopfolni, inkább kissé -éles késsel- enyhén írdalni, hogy a szövetszálak engedjenek és ne ugorjon össze sűlés közben a hús)Először a csirkemájas, gombás tölteléket kenjük rá, úgy jó kétharmadára a húsnak. A töltelékre (hosszában) 1-1 sorban lerakjuk az aszalt gyümölcsöket. A folpack segítségével elkezdjül feltekerni a mellehúst. Egy bejgli formájú rudat tekerünk belőle. Arra ügyeljünk, hogy a bacon szeletek mindenhol betakarják a húst.
Folpack-al együtt átemeljük a sütőedényünkbe a megtöltött húst. Ha még fokozni szeretnénk az ízeket, akkor a baconba tekert töltött mellehúsokra bevagdosott szalonna szeleteket is rakhatunk. Nem lesz
hálátlan az ízvilág!
Előmelegített sütőben 170 fokon kb 35-40 percig sütjük. (Sütőfüggő) !!!