Igazi téli reggeli

  • 2013.11.17.
  • 4

Így néz ki egy igazi téli reggeli, amivel szervezetünket - ha nem is diétásan - de felkészítjük a télre :) vagy legalábbis ráfogjuk, hogy ezért eszünk ilyen finomat. Ami a lényeg, hogy minden itthon készült és nagyon-nagyon finom. A tányéron sós kifli, fokhagymás paprikás abált szalonna, kacsatepertő.

A kedvenc hentesünktől vásárolunk egy jókora hasaalja szalonnát, amit itthon szépen átmosunk, és egy nagyobb edényben forró sós, fokhagymás (1 egész fej fokhagyma) vízben alacsony hőfokon puhára főzzük. Amikor elkészül, a vízből kihalásszuk a fokhagymákat és rákenjük a még forró szalonnára, piros, házi fűszerpaprikával meghintjük és kirakjuk a hidegre, hogy jól kihüljön. Persze ott toporgunk mellette, hogy mikor vágható már a reggelihez :)
3 kg bőrös kacsahájat vásárolunk szintén a kedvenc hentesünknél. A hájat felkockázzuk (amennyire lehet egyforma darabokra). Egy nagyobb lábasba öntünk éppen csak annyi vizet, hogy a lábas alját belepje. Belerakjuk a feldarabolt kacsahájakat, jól megkeverjük, lefedjük és nagyon alacsony hőfokon minimum 1 óra hossza alatt kisütjük. Az utolsó 10 percben levesszük a fedőt a lábasról, és megvárjuk, hogy ilyen szép pirosak legyenek a tepertők. Szűrőkanállal kiszedjük a zsírból, kicsit kinyomkodjuk belőle a zsírt. A hájból nyert kacsazsírt megfelelő dobozba, üvegbe öntjük és jó kis lilahagymával fogyaszthatjuk a kacsazsíros kenyeret, vagy éppen süthetjük vele a legfinomabb kifliket, pogácsákat.
Tálba rakjuk a tepertőket, de azért várjuk meg, hogy teljesen kihűljön csak azután fogyasszuk. A tepertőket - amikor már kihültek - átrakjuk dobozba és fagyasztóba tesszük. Ha így járunk el, akkor mindíg friss ropogós marad a tepertőnk. Csak étkezés előtt szedjük ki a megfelelő mennyiséget a fagyasztóból.
S íme, a tálalótányérra rakott reggeli. Van, aki ezt nem kívánja meg ? :)