Minden, ami házilag készül

  • 2013.10.01.
  • 8


Együnk olyat, amire azt mondhatjuk: minden, ami itthon készül. Így történt ez ma is az én konyhámban. Ebédet főztem, kenyeret és bucikat sütöttem, vajat köpültem, s még holnapra is félig elkészítettem az ebédet, s mindezt miből? mindenből, ami itthon volt, ugyanis az időjárás, így október elsejével nagyon megviccelt bennünket. Majdnem egész nap havas eső esett. Van ilyenkor valakinek is kedve kimozdulni? - nem ! - de egyébként sem mennénk kenyérért, vajért a boltba.
Hetek óta küszködöm azzal, hogy -véleményem szerint- az élesztővel, amit a boltban vásárolunk valami baj lehet, amit kivülről megállapítani nem lehetett, de fordítottunk a helyzeten. Nem a kenyér hozzávalóihoz, hanem az előző nap elkészített kovászhoz kerül az összes élesztő mennyiség.

Most eltértem a fehér kenyértől és az alábbiakból állítottam össze a kenyér és a bucik hozzávalóit:
Először is kezedjük a kovásszal, amit előző nap, de minimum 12 órával előbb kell elkészíteni, mintahogy hozzáfogunk kenyeret dagasztani.
A kovász hozzávalói:
30 dkg BL 55-ös finom liszt3
dl víz4
dkg élesztő2
evőkanál olaj
Az összetevőket egy tálban, fakanállal elkeverjük, a tálat a fedővel, vagy ruhával letakarjuk és a meleg konyhában hagyjuk akár 24 órát is.
Másnap hozzáfoghatunk a kenyértészta összeállításához (amiből kenyér és bucik is készültek)
Előző napi összes kovász
60 dkg BL 80-as kenyérliszt40 dkg BL 55-ös finomliszt20 dkg grahamliszt
3 evőkanál lenmagpehely
(nem kell külön megvásárolni, a lenmagot meg lehet darálni)
1 dkg élesztő (lehet friss, vagy akár 1 mokkáskanálnyi porélesztő)3,5 dkg só3 dkg olaj5 dl folyadék (a folyadék lehet víz, savó, író, vagy ezek keveréke is)1 evőkanál cukor

Dagasztógépben készül a tészta dagasztása, majd 2 x 30 perc pihentetés következik egy kelesztő kosárban. Félidőben a tésztát finoman átmozgatjuk.A második kelesztés után kiborítjuk a tésztát, lemérjük. Levágunk belőle 1 kg nyers tésztát, ebből megformázzuk a kenyeret, s máris beletesszük a sütőedényünkbe. A kenyérnél a kelesztés 60 perc. A 40. percnél bekapcsoljuk a sütőt, előmelegítjük 250 fokra és a kenyértésztánkat, amit előzőleg zsiletpengével mintáztunk, jól meglocsoljuk vízzel, az edény tetejét rátesszük és 10 percig 250 fokon, majd 35 percig 180 fokon megsütjük.

Amíg a kenyér kel, addig a megmaradt tésztánkat újra lemérjük és elosztjuk annyi egyforma részre, ahány bucit (esetleg kiflit, zsömlét) szeretnénk készíteni. A szétvagdosott tésztákat gömbölyítjük, letakarjuk egy ruhával és 10 percig pihentetjük.
A buci formázásáról készítettem fázisfotókat, mert gondolom így érthetőbb, mint leírni, hogyan is kell megformázni, hogy olyan jó kis duci bucijaink legyenek :)
a meggömbölyített tésztát kinyújtjuk
félbe hajtjuk
feltekerjük

Címkék

Gomba Vaj Kenyerem Buci