Bableves csülökkel, csipetkével

  • 2013.03.28.
  • 6


Gyorsan, amíg nem lesz holnap, mert ugye húsvét előtti nagypénteken nem illik húsos ételt fogyasztani. Na de az ünnepekre főzött igazi házi sonkának a levét csak nem dobjuk ki, inkább a sonkáról levágott csülök részből és a sonkaléből egy jó kis bablevest főzünk, igazi csipetkével.

Hozzávalók
0,5 kg barna száraz bab1 nagy fej vöröshagyma1 fej fokhagyma1 db közepes csülök5 szál sárgarépa2 szál fehér répa
Csipetkéhez
2 db egész házi tojás20
dkg lisztcsipet só
A csipetkét én késes robotgépben készítem el. Beleteszem a 2 tojást, megpörgetem, hozzáadom a lisztet és pár fordulat, s máris kész a csipetke.
A babot előző nap este beáztatjuk. Másnap a sonkalébe belerakjuk, hozzáadjuk a többi zöldségfélét (hagyma, fokhagyma, sárga és fehér répa) Lassú főzéssel kb 1 óra alatt elkészül a leves.
Az elkészített csipetkét kis gombócokra szedjük, majd jól kisodorjuk. Az kisujjnyi vastagságu kisodort tésztát lisztes deszkán apróra felaprítjuk, s belefőzzük a bablevesbe. Kicsikre kell vagdosni, mert jó nagyokra megnő. Miután a bab is sűrít, a csikpetke is lisztes deszkán került felaprításra, így rántást már nem készítünk. Egy kisebb merőkanálnyi babot kiveszünk a levesből,
botmixerrel pürésítjük, adunk hozzá piros őrölt paprikát, s belekeverjük a levesbe. Megvárjuk amíg elkezd lassan felforrni, ekkor beleszórjuk az összevagdosott cssipetkéket.kb 10 perc alatt el is készül.

Ez egy olyan óriási adag, hogy akár 8-10 fő részére is elegendő. Mi hatan ettük, de még majdnem a fele megmaradt, ami bedobozolva, fagyasztószekrényben várja a következhő fogyasztást.