kedvenc tésztám & reteklevél pesto

  • 2013.04.15.
  • 3

szeretem a tésztákat, igazi gyors kaja, és ez sokszor szempont a nagyondolgozós időszakokban. a paradicsomos-bazsalikomos tészta és a tejszínes is alap, de nyár óta egyre gyakrabban egyesítem a kettőt, és teljesen odavagyok tőle. mert benne van a paradicsom édeskés savanyúsága, és az őt lágyító a tejszín selymessége. szeretek maradékokkal is dolgozni, szeretem, amikor minden megtalálja a helyét és idejét. a pénteki főzősulin csináltunk reteklevél pesto-t, és maradt egy kevés apró kockákra vágott zöldség, ezek adták a tésztaszósz alapját.
a reteklevél pesto pedig egy nagyon finom ügy.. mondjuk mindegyik pesto az. bármilyen (mondom, bármilyen) ehető zöldből (de nemcsak zöldből) elkészíthető egy kis fokhagyma, sajt, valamilyen mag, olívaolaj segítségével. arról pedig amúgy is le kéne szokni, hogy amikor a zöldséges megkérdezi, h a zöldjét levegye-e (bárminek), akkor megszokásból igennel feleljünk.. mert tök jól fel lehet használni a retek levelét, a karalábé zöldjét, és meglepő, de a sárgarépáét is!
zöldséges-paradicsomos-tejszínes tészta
 

Lili és a tészta
hozzávalók(4 személyre)
1 lila hagyma1 kisebb répa1/2 kisebb édeskömény1/2 szárzeller1/2 kisebb cukkini1/2 piros kaliforniai paprika1/2 sárga kaliforniai paprika1 hámozott paradicsom konzerv200 ml tejszín2 ek kapribogyósó, borsoreganokakukkfűnéhány szem borókabogyó negyedekre vágva
reteklevél pestoreszelt parmezán tészta - most bucatini
a zöldségeket vágjuk 0,5 cm x 0,5 cm-es kockákra. egy kevés olívaolajon pirítsuk őket kb 5 percig, majd öntsük hozzá a paradicsomot, és főzzük készre. közben sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. az utolsó előtti pillanatban öntsük hozzá a tejszínt, a kapribogyót, keverjük össze, hagyjuk egyet rottyanni, és kész. a sorrend: főtt tészta - szósz - reteklevél pesto - reszelt parmezán. naggyon szépen kiegészítik egymást az ízek, nem érdemes semmit kihagyni.
reteklevél pesto
Lina és a pesto
hozzávalóka bazsalikomos pesto alapján:
50 g reteklevél50 g dió (vagy mandula, vagy bármilyen mag)50 g parmezán1 nagyobb gerezd fokhagyma100-150 ml olívaolaj
a hozzávalókat daráljuk, pürésítsük robotgépben. nagy kőmozsárban lenne az igazi, dehát..