hogyan készítsünk otthon szaloncukrot?

  • 2012.12.17.
  • 9

néhány éve karácsonykor saját készítésű szaloncukorral árasztom el a családot és a barátokat. több munka van vele, mint bemenni a boltba és leemelni a polcról egy dobozzal, de sokkal többet ér. szaloncukrot készíteni otthon nem ördöngösség, én kifejezetten élvezem, egyedül meditatív, társaságban pedig egy elég jó közösségépítő közös élmény, kiegészíthető forró csokizással, forralt borozással. 
eleinte marcipános szaloncukrot csináltam csak, de kb 2 éve kifejlesztettem egy aszalt gyümölcsös verziót, és őszintén, nem tudok dönteni, hogy melyik a jobb. illetve de: egy marcipános, aztán egy aszalt gyümölcsös, aztán megint egy marcipános és így tovább..
marcipános és aszalt gyümölcsös szaloncukor

aszalt gyümölcsös szaloncukor
hozzávalók:
20 dkg aszalt vörösáfonya10 dkg aszalt szilva 1-2 ek áfonyalekvár/meggylekvár15 dkg száraz serpenyőben megpirított, majd ledarált dió1 kupak amaretto1 löttyintésnyi rózsavizet (mindkettő kötelező a díjnyertes íz eléréséhez)150 g magas kakaótartalmú fekete csokoládé (ne tortabevonó legyen! én a bocit használom, teljesen jó)
az aszalt vörösáfonyát és az aszalt szilvát 1-2 ek áfonyalekvár hozzáadásával robotgéppel felaprítottam és egy tálba tettem. hozzáadtam a diót, 1 kupak amarettót, 1 löttyintésnyi rózsavizet, és összegyúrtam. enyhén vizes kézzel megformáztam a szaloncukrokat, majd jó minőségű, magas kakaótartalmú, vízfürdő felett megolvasztott csokiban megmártottam őket. sütőpapírral bélelt tepsiben hagytam, hogy kihűljenek, majd becsomagoltam őket.
ismétlésképpen pedig a marcipános szaloncukor receptje:
hozzávalók:(kb 30-35 szaloncukorhoz)20 dkg darált mandula (ázsia bolt)15 dkg méz/porcukorkandírozott narancshéj ízlés szerint (ázsia bolt)1-2 kupak amaretto/rózsavíz (én mindkettőt szoktam)1 kisebb narancs levefahéj ízlés szerint150 g étcsokoládé
a darált mandulát összekevertem a mézzel, a fahéjjal, a kandírozott narancshéjjal, a rózsavízzel és az amarettóval. a narancs levéből kanalanként adagoltam, mert nagyon kell figyelni, hogy nehogy túl sok folyadékot adjunk hozzá (jól gyurmázhatónak kell lennie). összegyúrtam. kis golyókat, majd azokból hengereket gyurmáztam. vízfürdő felett megolvasztottam az étcsokoládét, egy villa segítségével bevontam a marcipánhengereket, majd sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket. kint, majd a hűtőben pihentettem a szaloncukrokat, majd egyenként becsomagoltam őket.