gomba zöldséges-paradicsomos szószban

  • 2012.07.06.
  • 8

ennek a receptnek az eredeti verzióját sok-sok évvel ezelőtt, még az egyetem alatt találtuk á barátnőmmel egy akkori cucina modernában (ez akkoriban a kedvenc újságunk volt). barátságunkat is tulajdonképpen a gasztronómiának köszönhetjük (meg kicsit a zenének), mivel akkor szólítottuk meg  egymást először egy (asszem) algebra gyak előtt, mikor meglátott egy görög szakácskönyvet az asztalomon (én meg egy massive attack kazit az övén). rövidesen nagy, barátoknak-főzős partyk indultak á kertjében, a címadó recept eredeti verziója volt (csirkével) az egyik első.
ez azután gyakran előfordult az én konyhámban is. kedvenc sztorim, amit mindig párás tekintettel emlegetek, egy téli kiruccanásomhoz kötődik. tizennyolc-huszonpár éves koromban sokat jártam le egyedül is a káli-medencei parasztházunkba, télen-nyáron. az egyik téli alkalommal főztem egy nagy lábossal, és ezt ettem 2 napon keresztül. reggelire hidegen, favágás után melegen, vacsorára egy könyv mellé. bár azóta is a fejemben volt, évekig nem csináltam. egészen a múlt hétvégéig, amit szintén a káli-medencében töltöttem. 
gomba zöldséges-paradicsomos szószban

 
hozzávalók:(4 személyre)
500 g barna csiperke2 sárgarépa1 fehérrépa1 kisebb zellergumó1 nagy fej hagymanéhány gerezd fokhagyma1 konzerv hámozott paradicsomszáraz fehér/rozé bor sófrissen őrölt borskakukkfűtárkonychilipor (ez nem feltétlenül kell bele, de pikánssá teszi, én pedig szeretem az erőset, meg találtam a kredencben)zöld olajbogyó (sajnos most elfelejtettem, de nagyon jó hozzá)olívaolaj

megpucoltam a zöldségeket, és a fokhagymán kívül mindegyiket lereszeltem, azt apróra vágtam. egy kevés olívaolajon pár percig pároltam a hagymát, majd hozzáadtam a többi zöldséget, és 5 percig pároltam, időnként megkeverve. ezután hozzáadtam a paradicsomot és egy jó löttyintésnyi bort (nem sajnáltam sem a kajából, sem a fröccsömből), megsóztam, fűszereztem és további 20-25 percig pároltam (közben adtam hozzá a fokhagymát), míg meg puhult, és össze nem állt. közben adhatunk hozzá bort, ha levesebbre szeretnénk. (a legvégén hozzákevertem volna egy marék olajbogyót, ha nem felejtettem volna el venni tapin). közben a mérettől függően félbe-negyedekbe vágott gombát egy kevés olívaolajon hirtelen, nagy lángon megsütöttem, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítettem. tálalásnál a szósz tetejére halmoztam a gombát. rizzsel és egy nagy, citromos, kevert salátával a legjobb.