Csicseriborsó- és tofusaláta csípős avokádókrémmel

  • 2017.02.02.
  • 3

Miért nem nyitsz már vegán éttermet vagy büfét? - faggatnak olykor naiv ismerőseim. Nos, erre számos erős indokot tudok felhozni, pl. hogy az időjárás képes erős befolyást gyakorolni kedélyállapotomra. A vendégek pedig állítólag hajlamosak szívükre venni, ha észrevételeikre olyan válaszokat kapnak, hogy "akkor zabálj otthon, te pacalfejű szottyadt faszlapát!" Utólag pedig már hiába is hivatkoznék arra, hogy "bocsánat, uram, de napok óta dermesztő hideg van, máskor meg szügyig ér a latyak!" A második indok pedig, hogy olyannyira kritikus lennék a főztömmel kapcsolatban, hogy személyesen én írnék jellemzést saját művemről, miután kiszolgáltam magam. Pl. így: "Tehetségtelenségem nem ismer határokat! Ennél a szósznál a mókusom jobbat okádik, a szejtán meg olyan állagú volt, mintha egy rénszarvas tüsszentette volna ki."
És most, hogy túl vagyunk az étvágygeneráló kötelező körökön, alkossunk valamit, ami után a csillagászati tavaszig mosogathatjuk az edényeket. (Ugyanis három fő komponensből áll.)
A avokádókrémhez beszerzendő:
2 zöld chilipaprika (pl. jalapeno)1 nagyobb avokádó3 ek olívaolaj2ek szójatej1/4 fejessaláta1/2 csokor koriander (elhagyható, úgysem fogunk találni sehol)pár csepp citromlésó/borsA tofuhoz beszerzendő:1 csomag natúr tofu1 csapott tk kurkuma1 tk dijoni mustár1/2 tk fokhagymaporsó/borsÉs a többi komponens:400 g csicseriborsó (konzerves)1 marék koktélparadicsom félbevágva1/2 kaliforniai paprika (felkockázva)1/2 fej saláta felcsíkozvaA chilipaprikák szárát kíméletlenül lenyessük, félbevágjuk őket, és kevés olívaolajon addig sütjük, amíg már majdnem feketék. Utána az avókádókrém többi komponensével együtt turmixgépbe gyömöszöljük és összemixeljük. A natúr tofut villával összetörjük, kevés olívaolajon pár percig sütjük, majd egy tálban hozzáadjuk a többi összetevőt, és variálás nélkül elkeverjük. Ha megvagyunk, salátaágyon a paprikával és a paradicsommal mindezt ízlésesen elegyengetjük, és nekiállunk zabálni.