Chilis-paradicsomos kínai szejtán

  • 2016.12.03.
  • 5

Vannak mondatok, melyeket még soha, senki nem ejtett ki a száján. Pl.: "Kisfiam, megyünk a nagyi temetésére, hozd a bohócsipkádat meg a szilveszteri trombitádat!" Vagy: "Doktor úr, megtenné, hogy belefújja az orrát a hajamba?" Esetleg: "De szeretnék szezámmagos csirkét enni, ami egykor a Morzsi nevet viselte!" Arra gondoltam, nem lehet véletlen, hogy ezek nem tartoznak a legnépszerűbb mondandók közé. A legutóbbinál személy szerint különösen nagy ellenállást éreztem magamban, függetlenül attól, hogy a csirkét Morzsinak, Anyunak vagy II. Lipótnak szólították-e korábban. És voltaképpen ebből született az öltet, hogy jelenlegi inkarnációm során először házasítom a kínai ízeket a szejtánnal.
Beszerzendő:
200g szejtánpor70g búzaliszt2 ek olívaolajsókevés liszt a sütéshez2 kaliforniai paprika (különböző színű, ha esztétikailag is a Csomolungmát szeretnénk ostromolni)2 gerezd fokhagyma1 kimagozott piros chilipaprika3 ek szójaszósz1 ek paradicsompüré1 ek szezámmag
Szejtánt főzünk az itt elpofázott módon. Felnyiszatoljuk, majd lisztben történő megforgatás után kevés olívaolajban kisütjük. Féluton hozzáadjuk a felcsíkozott kaliforniai paprikát, félig megpároljuk majd félretesszük a rákba' nyugodni. Egy másik edényben is olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, chilipaprikát, szójaszószt, paradicsompürét, egy kevés vizet, majd miután hirtelen felindulásból összeforraltuk, hozzáadjuk a szejtánt és a paprikát. A kész művet rizsával tálaljuk.