Bazsalikomos tócsni

  • 2014.04.24.
  • 0

Tócsni, krumplilángos, krumplimálé, görhöny, lapcsánka, mackó, medvetalp… és még ki tudja, hány elnevezés létezik erre az egyszerű, de finom burgonyás ételre. Gyerekkoromban, drága nagymamám már ébredésemkor az ágyam mellé helyezte a friss lángost, és én csak faltam, reggelire, ebédre, vacsorára. Akkor még nem voltak hozzá „kiegészítő” ízek. Ma már gombát, medvehagymát, sajtot vagy éppen bazsalikomot is használok, és az eredmény így is ugyanaz: hamar elfogy!
Hozzávalók:
4 db közepes burgonya (sós vízben főzve)5 db közepes burgonya (nyersen lereszelve)1 teáskanál só1 kávéskanál bors1 tojás1 fél citromból facsart citromlé4 dl napraforgó olajkb. 7-8 db friss bazsalikomlevél
Elkészítés:A 4 db közepes burgonyát megpucoljuk, apróra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Az 5 db közepes burgonyát meghámozzuk, nyersen nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Alaposan kinyomkodjuk a levét, hogy minél kevesebb keményítő maradjon benne. Rácsavarjuk fél citrom levét, hogy ne barnuljon meg, és összekeverjük a főtt, szétnyomkodott krumplival.
A bazsalikomlevelet megmossuk, apróra vágjuk, és hozzáadjuk a krumplis masszához. Mehet bele a tojás, majd a fűszerek. Alaposan összekeverjük. A legtöbb recept lisztet is ír hozzávalóként. Tehetünk bele, de ha elégé összeállt a krumplis keverék, akkor egészségesebb, ha kihagyjuk. A sütéshez forró olajat használunk. Egy evőkanállal kis kupacokat helyezünk bele, amelyeket szétlapogatunk, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.