Brownie-falatok (vegán)

  • 2017.05.24.
  • 4

Előző receptemben egy összetettebb történetet írtam le a konzervgyártás kezdeti lépéseiről. A következő édességhez is kapcsolódhatna akár az az írás is, hiszen szintén babkonzervet (igen, jól olvasod :) ) használtam a brownie elkészítéséhez. Ami viszont a brownie sütemény történetét illeti, egy legenda szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába. A másik elképzelés szerint egy szakács tortát sütött, de túl kevés volt a liszt: ennek a híresztelésnek tudható be a sütemény szokványosnál könnyedebb állaga (akkor jó, ha belül még szinte ragacsos). Mindenképpen annyit tudhatunk, hogy a süteményt először az 1897-ből származó Sears, Roebuck and Co. katalógusban említették (ami elképzelhetően nem is napjaink brownie-ja volt), amely a Sears áruházlánc korabeli „akciós katalógusa” volt.
 A képen a Sears, Roebuck and Co. 1897-es egyik katalógusa látaható,
 
A katalógus elindulása is érdekes történet, miszerint Richard Sears felfigyelt arra, hogy a farmerek sok pénzt költenek arra, hogy a helyi árusoktól beszerezzék az életükhöz szükséges dolgokat. Erre alapozva létrehozta az első katalógust, ami kezdetben, 1888-ban, órákat és ékszereket, majd később széles áruválasztékot kínált, s amiből postai úton lehetett rendelni.  1894-ben, amikorra már ténylegesen "Sears, Roebuck and Co. catalog" címen terjedt, varrógépeket, sportfelszereléseket, hangszereket, babakocsikat, bicikliket és ruházatot árultak a katalógus oldalain. 2 évvel később már tavaszi és őszi kiadású katalógust is megjelentettek, sőt a Britannica Encyclopedia-t is meg lehetett rendelni a katalóguson keresztül.
A katalógus-történettől kanyarodjunk vissza a tömény édességhez, a brownie-hoz. Számos brownie recept létezik, és sok fajtája nagyon egyszerűen elkészíthető, ilyen következik most. 
A recept
Hozzávalók:
1 konzerv vese bab/ vörös bab
2.5 dl növényi tej
1 ek őrölt lenmag 2-3 ek vízben áztatva pár percig
1 púpos ek kókusz zsír
1 tk szódabikarbóna
1 kikapart vanília vagy 1 ek vanília aroma
10 dkg nyírfacukor vagy xylit vagy kókuszvirág cukor
10 dkg karob vagy kakaópor
12 dkg teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely liszt vagy felesben a két liszt
dió vagy aszalt gyümölcs (nyers gyümölcs esetében nehezen sül át, mivel a gyümölcs levet ereszt)
Elkészítés:
A  babkonzervet lecsepegtetjük és kicsit átmossuk. A nyírfacukorral, a növényi tejjel, a megáztatott lenmaggal, a karobbal vagy kakaóval és a kókusz zsírral mixerbe vagy gyorsaprító gépbe tesszük a babokat és csomómentes, babmentes masszává dolgozzuk. A masszát egy tálba öntjük és a teljes kiőrlésű lisztet és/vagy zablisztet, szódabikarbónát és a vaníliát hozzáadjuk. Alaposan átkeverjük. Sütőpapíros tepsibe simítjuk vagy alacsony cupcake formákba kanalazzuk a masszát. A tetejére tehetünk diót vagy más diófélét, illetve aszalt gyümölcsöt. Előmelegített sütőben kb. 9-12 percig sütjük a korongokat, a tepsiben sült brownie esetében 20 perc is szükség lehet. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e. Sütés után rácson hagyjuk kihűlni.