Granola házilag készítve

  • 2016.11.17.
  • 4


Az első müzli, jobban mondva gabonapehely megalkotása Kellogg nevéhez fűződik. John Harvey Kellog és testvére Will Keith Kellog voltak a kukoricapehely (és a mogyoróvaj) előállításának úttörői a 19. század végén, 20. század elején. Igaz, a gabonapehely ötlete nem Kelloggéktól származik. Az ötlet gazdája Dr. James Caleb Jackson volt, aki 1863-ban hozta létre az első száraz gabonapelyhet, amelyet "granulának" nevezett. John egyik páciense, Charles William Post saját pehelygyárat alapított, ezzel a Kellogg gyár riválisa lett. Dr. Kellogg azzal vádolta Charles Postot, hogy az ellopta az eredeti receptet a szanatórium irodájából. (Mindemellett John Harvey Kellogg orvos volt, egy adventista szanatórium főorvosaként szolgált hosszú ideig.)
1897 körül John Kellogg és testvére Will Keith Kellogg elkezdte gyártani reggeli tápláléknak szánt, teljes kiőrlésű gabonapelyhét. Abban az időben a gazdagok tojást és húst, a szegények pedig zabkását és más főtt gabonafélét ettek reggelire.
Később a testvérpár nem értett egyet a receptet illetően (Will cukrot akart tenni a pehelybe, hogy több embert vonzzon a fogyasztók körébe). Will megalapította saját üzemét 1906-ban, Battle Creek-ben, a mai Kellogg Company elődjét, először mintegy 44 fővel dolgozva. Ekkor kreálták a Kellogg’s® Corn Flakes® márkanevet.
1922-ben Kellogg-nak sikerült Angliában is az árusítást beindítani. 
John Kellog a szanatórium által is híressé vált. Betegei voltak többek között William Howard Taft, az USA elnöke, Percy Grainger zeneszerző és zongoraművész, Irving Fisher közgazdász, George Bernard Shaw Nobel-díjas drámaíró, Johnny Weissmüller olimpiai bajnok úszó és filmszínész, Henry Ford a Ford gyár megalapítója, Thomas Edison feltaláló és Sarah Bernhardt színésznő.
 

A gyárhoz tartozó irodai rész 1894-ben:Kellogg testvérek életútja külön-külön sok érdekességet rejt, beszélhetnék még a fitness gépekről, a Titanicról is akár. Remélem, érdeklődés felkeltésnek, kedvcsinálónak tudtam érdekes információkkal szolgálni, most azonban következzen a házi granola recept gazdagon elkészítve.
A recept
Hozzávalók:
2 bögre zabpehely
½ bögre rizspehely
1/2 bögre napraforgómag
1/3 bögre tökmag
1 bögre vegyes dió- mogyoróféle (törökmogyoró, kesudió, dió, mandala)
1/2 bögre kókuszcsipsz
1/3 bögre datolyaszirup (másfajta szirup vagy méz is jó)
4 evőkanál mogyoróolaj vagy folyékony kókuszzsír
1 bögre aszalt gyümölcs
 
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: zabpelyhet, magokat, kókuszcsipszet, aszalt gyümölcsöket. A datolyaszirupot és a mogyoróolajat jól keverjük össze egy másik tálkába. Öntsük rá a száraz alapanyagokra, keverjük át. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kanállal egyengessük el, hogy mindenhova egyformán jusson. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 8-10 percig, keverjük át, majd süssük újabb 8-10 percig, amíg aranybarna lesz (ellenőrizzük folyamatosan, mert sütőn múlik, hogy milyen hamar lesz kész). Akik sötétebb színben, jó ropogósan szeretik, azoknak egy picit tovább kell sütni, akik lágyabban, azoknak rövid ideig. Üvegben tárolva néhány hétig eláll (ha el nem fogy előbb :) ).
Természetesen a granolát készíthetjük csak zabpehely és aszalt gyümölcsök vagy zabpehely és magvak párosítással. Ebbe a granolába gazdagon sok mindent beletettem.