Paradicsomleves friss paradicsomból

  • 2013.10.05.
  • 2

Az a jó a paradicsomban, hogy egészen addig képes teremni, míg a talajmenti fagyok megkímélik. Sajnos idén elég korán - konkrétan a héten - megkezdődtek a fagyos éjszakák. Ezt nehezen bírom, nekem a nyár és a meleg az éltetőm. Szerencsére nyáron kaptunk innen-onnan finomabbnál finomabb nap-érlelte piros gömböcöket. Lédúsabb, nagyobb példányuk kiválóan alkalmas volt arra, hogy paradicsomlevest főzzek belőlük. Ripsz-ropsz elkészíthető az ilyen paradicsomokból a finom paradicsomleves.

A recept:

 



Hozzávalók:

1 kg paradicsom
só vagy ételízesítő
kevés hidegen sajtolt olaj
fokhagyma
őrölt petrezselyem
esetleg főtt barna rizs vagy apró tészta
botturmix

 
Elkészítés:

A paradicsomokat megmossuk, ha van hibás része, kivágjuk, majd kisebb darabokra felvágjuk és egy fazékba tesszük a paradicsom húsát. Mivel ezek lédús egyedek, hő hatására gyorsan levet engednek. Megsózzuk vagy házi ételízesítővel megszórjuk, és botturmix-szal átturmixoljuk. Még a végső forrás előtt apróra őrölt petrezselyemlevelet és szétnyomott fokhagymát adunk hozzá. Tehetünk bele előre főzött barna rizst vagy apró tésztát (pl. betűtészta), ezek által sűrűbb lesz a leves. Amikor a leves kész és tálaljuk, egy kevés hidegen sajtolt olajat (pl. tökmag olaj vagy olíva olaj, de napraforgó is jó) csepegtetünk a tetejére. A töltött paradicsomoknál a belső húst ehhez a leveshez használtam fel.