Zöldséges paradicsomszósz tésztával

  • 2013.06.10.
  • 7



Ez a populárisnak mondható étel (szerintem a legtöbb háztartásban, ahol nem csak "húsevők" élnek, már készült hasonló ebéd) egyaránt elkészíthető tésztával és rizzsel tálalva. Mivel olyan társaság számára készítettem, akik tésztarajongók, így kedvükben járva tésztát főztem hozzá. Popularitása annak is köszönhető, hogy rendkívül kiadós étel. Mi többször ettünk belőle. Igaz, nagy adag készült, mivel több alkalommal, többen szedtünk belőle.

A recept:
Hozzávalók:
1 bögre előre főzött bab (vagy 1 konzerv paradicsomos bab)
1 bögre zöldborsó
1-2 szál sárgarépa
30-40 dkg gomba
1 kukoricakonzerv (vagy 1 bögre megfőzött kukorica pl. mirelit)
4 dl sűrű paradicsomlé
majoránna
bazsalikom
fokhagyma
1 nagy fej hagyma (vagy akár kettő)
ételízesítő
kifőtt tészta (durum - jó, ha teljes kiőrlésű lisztből, nekem most nem ez volt)

Elkészítés:
A felaprított hagymát kevés vízen megdinszteljük. Ezt követően rátesszük a felaprított zöldségeket, a fagyasztott kukoricát és a felszeletelt gombát utoljára hagyva. Átkeverjük, ételízesítővel megszórjuk, felöntjük a - lehetőleg jó sűrű - paradicsomlével, fokhagymával, majoránnával ízesítjük és a zöldségeket fedő alatt, gyakran megkeverve puhára főzzük. A főzés végén adunk hozzá némi bazsalikomot. Al dentére főzött tésztánkat a főzés után egy kevés hidegen sajtolt olajjal átkeverjük, így megelőzzük a tészta összeragadását. Mielőtt tálaltam, a tésztát kicsit megpirítottam. A tésztára porciózzuk az elkészült szószt.
 (Nagy adag salátát is készítettünk hozzá, azzal együtt ettük, így barátaink is boldogan számoltak be arról, hogy a sok hüvelyes - bab, borsó, és a kukorica, gomba négyes nem okozott puffadás, emésztési problémákat.)