Mediterrán gyümölcsök tesztelése Mallorcán
- 2017.10.01.
- 4
Őszi nyaralásom alkalmával Mallorcán jártam és természetesen gasztronómiai kíváncsiságomat nem tudtam levetkőztetni. Idén szerettem volna ellátogatni tradicionális spanyol piacra, kíváncsi voltam a Mercado Olivar hangulatára és arra, hogy milyen gyümölcsökre bukkanok rá, amelyek otthon nem teremnek.
Kaktuszfüge:A mediterrán sziget egyik ismertetője a kaktusz, mindenhol látni és sok helyen a haciendák kertjében bizony ott van hagyva a kaktuszfüge, amely narancssárga pompájában szinte koronája a kaktusznak. Sok árusnál láttunk kitéve, bevallom akkor még nem tudtuk pontosan mi ez, míg végül az egyik spanyol srácnál rákérdeztük. Megtudtuk, hogy édes az íze és kíváncsiságunkat látva egyet ketté vágtak nekünk. Figyelmeztettek bennünket, hogy óvatosan a belsejét kóstoljuk meg, mert szúr. Valóban meglepően finom a volt íze. Bár a kóstolás után még órák múlva is a szám szélét nyalogattam, mert így is bele ment egy-két tüske. Később otthon már rutinosabban kis kanállal kanalazva csemegéztem belőle és kívülről is zacskóval fogtam meg.
Krémalma, cukoralma:A gyümölcs pikkelyesnek tűnő kinézetére figyeltem fel először valamiért egy kicsit az articsókára emlékeztetett. A mobilomon az interneten beírtam a keresőbe pikkelyesnek tűnő zöld gyümölcs és a képen kidobott találatok között megtaláltam.
Hogy milyen az íze? A hája keserű azt nem érdemes megenni, tényleg nagyon édes, mint a cukor, azonban almára nem emlékeztet. Inkább körte és a banán ízének a keveréke adja a jellegzetes ízét. Idén már megtalálható itthon is a szupermarketek polcain, kóstoljuk meg bátran.
Papaya:Mindig különlegesnek gondoltam és régóta vágytam arra, hogy megkóstolhassam. A külseje is nagyon egzotikusan néz ki, a piacon alig találni kis méretben. A magját kikaparva kell fogyasztani és a gyümölcsöt kikanalazni. Kicsit csalódást okozott, nem volt különleges a sütőtökre emlékeztetett az íze.
A szigeten kapható ananász íze össze nem hasonlítható a nálunk kaphatóval. Friss és érett és puha és omlós, egyszóval isteni. A dinnyék közül a Mallorca melon nevű csak azt jelezte hogy a szigeten termesztett dinnye, ami világosabb színű, mint a sárgadinnye és az íze a olyan, mint nálunk itthon a mézdinnyéé. A legnagyobb meglepetést a gömb alakú kemény gyümölcs a maracuja okozta. Nehéz felvágni és narancssárga belső nyálkás magokat rejt, aminek az íze savanykás majd édes egy kicsit. Ebből zsákszámra tudna az ember falatozni.
Citrom:Hihetetlen nemcsak a haciendák kertje van tele vele, hanem a fővárosban egyik nap kijöttem egy kávézóból és beállattam az előtte lévő fa árnyékába és felnézve citromok “néztek vissza” rám. Az ízük ugyanolyan, mint nálunk itthon azonban frissebbek, kisebbek és a héjuk valamivel vékonyabb. A spanyolok a friss citrom olyan természetes, mint nekem az, hogy a nagyanyámnál nyár végén kimegyek a kertbe szilvát enni. A gyümölcsök tesztelése még nem teljes, hagytam kóstolni valót jövőre is, kint élő barátaimnak ezúton is köszönöm, hogy vendégül láttak a szigeten és hogy kóstoló partnerek voltak.
Ajánlom azoknak, akik mediterrán országba mennek nyaralni, hogy ne hagyják ki és kóstolják végig a számunkra különleges gyümölcsöket, hiszen új ízek felfedezése mindig feledhetetlen élmény!