Tócsni fokhagymás mártással, mert az otthon íze az igazi

  • 2017.06.07.
  • 4


 
Melyik néven ismered Tócsni, Lepcsánka vagy talán Mackótalp? Kóstoltad már ezt a jellegzetes tájételt? Ha még nem akkor itt az ideje! Az elkészítése egyszerű és könnyen beszerezhető alapanyagok kellenek hozzá. Kislányként álltam a konyhában és figyeltem, ahogyan az édesanyám egymás után sütötte ki őket a forró olajban, miközben  a konyhát belengte a fokhagymás illat, amire összegyűlt az egész család. Vidáman teltek el ezek esték és a kisült burgonya tallérok pillanatok alatt elfogytak fokhagymás tejföllel bőségesen megkenve. Jöjjön hát a családi recept! Ne feledjük, hogy az otthon tanult sütés-főzés, az amit magunkkal viszünk bárhová is megyünk a világban!
Hozzávalók: /2 főre/4-5 darab nagyobb burgonya4 evőkanál liszt/lisztérzékenyeknek kukoricaliszt/2 gerezd fokhagymasó, bors, petrezselyem2 db tojás1 dl tejföl+ 1 gerezd fokhagymaétolaj a sütéshez
Elkészítés:A meghámozott és megmosott krumplit és a fokhagymát lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet és összekeverjük, végül sóval és borssal ízesítjük. A serpenyőben felhevített olajba másfél evőkanálnyi masszát teszünk, aztán a kanál hátával lepényekké formáljuk és vékonyra lapítjuk. A forró olajban 5-10 percig sütjük.


Melegen és ízlés szerint fokhagymával és sóval ízesített tejföllel megkenve tálaljuk.
Jó étvágyat!