Tavaszi megújulás a konyhában

  • 2017.04.04.
  • 7


Tavasszal  a természet újra életre kel, a fák kirügyeznek, a virágok elkezdenek kinyílni, beköszönt a jó idő és ledobjuk magunkról  a nagykabátot. Mi magunk is megújulunk kívülről és belülről is. Miért lenne ez másként a konyhában?Takarítsunk ki nemcsak a látható helyeken, hanem azokon is, amelyek nincsenek szem előtt. Érdemes átnézni a fűszereket, megnézni a szavatosságukat és kidobálni azokat, amelyek lejártak. Tegyünk rendet az evőeszközös fiókban, dobáljuk ki a szilveszterről megmaradt szívószálakat, vegyünk virág mintás színes új szalvétákat. Vegyük szemügyre a fakanalak állapotát, ha szükséges vegyünk újat vagy a régieket dekoráljuk ki színes akril festékkel. 
Egyre több tavaszi szezonális alapanyag kapható már a piacokon,  készítsünk változatos ételeket és bátran próbáljunk ki új recepteket. Ha van otthon salátás szakácskönyvünk  vegyük elő és iktassunk be étrendünkbe köretként több salátát. Lassan beköszönt az eper szezon, így itt a remek alkalmon, hogy készítsünk turmix gép segítségével smoothie-kat. A bátrabbak a gyümölcsös turmix italok mellett kipróbálhatják a zöldséges alapúakat is, például isteni a spenótos smoothie, amelynek a zöld ízét banánnal és almával tudjuk fel dobni.
Igyunk salaktalanító gyógyteát, lehetőleg kérjük a teakeverék választásánál a patikus segítségét.  A teázásnak adjuk meg a módját egy-egy bögre reggel vagy este pár perc nyugalomban mézzel ízesítve csodákra képes.  Ültessünk fűszernövényeket az erkélyre vagy a konyha ablakba, hiszen mindig jól jön friss zöld fűszernövény a főzés során.
Végül de nem utolsó sorban élvezzük a főzést, az ízesítés során bátran hallgassunk az érzékeinkre. Jó ötlet másokat  bevonni a főzésbe, hiszen remek hétvégi program közösen főzni bográcsban vagy grillezni egyet a kertben. Ne feledkezzünk meg magunkról a konyhai teendők után, mert nincs jobb mint egy csésze ízletes kávé a napon a teraszon sütkérezve, hiszen az öt percnyi én idő a dicséretek bezsebelése után jár nekünk.