Csőben sült makaróni: régi ízek új formában

  • 2016.01.06.
  • 9

Így az ünnepek elteltével valami egyszerűbbre vágyik az ember, nagymamám régi klasszikus zöldséges makaróni receptje jutott az eszembe. Mi lenne ha jénaiban megsütném mozzarella sajttal és a tetejére paradicsom karika kerülne? Az ötletet tett követte és nem sokára ínycsiklandozó illat szált a konyhában. Igaz a mondás a néha a kevesebb az igenis több.Hozzávalók:/4 főre/50 dkg darált sertéshús1 szál közepes sárgarépa1 fél fej zeller250 ml sűrített paradicsom2 evőkanál oregánósó, bors, babérlevél1 evőkanál kristály cukor /vagy xilit/2 fej vöröshagyma50 dkg makaróni tészta(gluténmentesnek a Pasta d’oro tészta)2 kanál olívaolaj2-3 óriás mozzarella2-3 paradicsompetrezselyemzöldElkészítés:Elsőként megpucoljuk a sárgarépát, a zellert és a fehérrépát. A fehér- és a sárgarépát lereszeljük, külön és egy kis tálkába tesszük. Lábasban felhevített olajba először hozzáadjuk a zellert és pároljuk 5 percig, majd hozzáadjuk a többi zöldséget. Miután megpároltuk a zöldségeket, a darált húst beletesszük és mindkét oldalát fehérre pirítjuk. Egy kis  vizet öntünk bele annyit, amennyi épphogy ellepi a zöldséges húst, majd a meghintjük csipetnyi sóval, borssal, oregánóval és 1-2 db darab babérlevéllel. Az így kapott masszát  fedővel lefedve félig puhára, majd a sűrített paradicsomot hozzáadva teljesen puhára főzzük. Közben a  forrásban lévő sós vízben félig puhára főzzük a spagetti tésztát. Ha leszűrtük a tésztát,  önthetünk rá egy kis olívaolajat, így nem ragad össze. A tésztát, a makaróni masszát  és mozzarella karikákat a jénai tálban rétegezzük, végül a tetejére paradicsom karika és szintén sajt kerül.Előmelegített sütőben 180 fokon alufóliával lefedve 25 percig sütjük, majd 10 percig pirítjuk.Tálaljuk melegen meghintve apróra vágott friss petrezselyemzölddel. Jó étvágyat!