Diós morzsás szilvás pite

  • 2019.09.22.
  • 2

Örök kedvencem a pite, amelyet évszaknak megfelelő gyümölccsel készítek. Most a szilvának van szezonja, így azzal sütöttem. A szilvához jól illik a dió, így az omlós tésztába az is került. Ez a szilvás pite csodás őszi finomság hűvös reggelekre illetve estékre. :)Diós morzsás szilvás piteA diós linzertésztához:120 g liszt30 g dióegy csipet só3 evőkanál porcukor1 tojás60 g vajTöltelékhez:300 g szilva2 kiskanál fahéj2 evőkanál cukorfél csomag vaníliás pudingpor Diós morzsához:50 g liszt30 g dió1 evőkanál porcukor30 g vajElkészítés:A lisztet, a diót, a cukrot és a sót egy tálban összekeverjük, majd lazán elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután hozzáadjuk a tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és a kivajazott, kilisztezett piteformát kibéleljük vele.
A diós morzsához a lisztet, a diót és a porcukrot összekeverjük, majd a vajjal összedolgozzuk, hogy durva morzsaállagúra összeálljon. A morzsát 30 percre a fagyasztóba tesszük.
A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Rászórjuk a fahéjat, a cukrot és a vaníliás pudingport. A formában lévő tésztára ráhalmozzuk a szilvát, majd a tetejére rászórjuk a diós morzsát.
A pitét előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd szeleteljük.