Rácsos almás-mákos pite

  • 2019.01.06.
  • 0

Az új évet egy szuperfinom, omlós almás-mákos sütivel kezdem. Karácsonyra készítettem, az egész család oda volt érte, mivel az almától rendkívül szaftos a töltelék. Ha nagyon finom mákos sütit szeretnétek, akkor mindenképp süssétek meg az új évben! :) Rácsos almás-mákos piteHozzávalók:A tésztához:30 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű búzaliszt volt)7 dkg porcukor1 tasak vaníliás cukorfél csomag sütőpor15 dkg vajcsipet só1 tojássárgája2-3 evőkanál tejfölTöltelékhez:50 dkg reszelt alma20 dkg darált mák15 dkg cukor (nálam kicsit kevesebb volt)1 teáskanál őrölt fahéj2 tojásfehérjeA tetejét kenni:1 tojássárgájaElkészítés:Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a porcukrot, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot és a sütőport, majd az egészet összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd beletesszük a tojássárgáját,
a tejfölt és kézzel az egészet összegyúrjuk. A tésztát fóliába tekerve hűtőbe tesszük.
A töltelékhez való reszelt almát a levétől enyhén kinyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és lassú tűzre tesszük párolódni. Ha már összepárolódott az alma a fahéjjal és a cukorral, hozzáadjuk a mákot és állandó kevergetés mellett pár perc alatt összefőzzük.
A fehérjét kemény habbá verjük és lazán hozzáforgatjuk a kihűlt mákos töltelékhez.A tésztát kétfelé vesszük, két cipóvá formázzuk.
Az egyik cipót lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, majd egyenletesen elterítjük rajta a almás-mákos tölteléket. A másik cipót is kinyújtjuk és csíkokra vágjuk. A csíkokat az almás-mákos töltelékre fektetjük és berácsozzuk a süteményt. A rácsokat lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.