Áfonyás-túrós torta (névnapra)

  • 2018.07.29.
  • 5

A testvérem névnapja július közepén volt, erre az alakalomra készítettem ezt a finom áfonyás-túrós tortát. A puha kakaós piskótalapok között áfonyás-túrós krém van, a torta tetején pedig csodás tejszínhab..... mennyei! :)Áfonyás-túrós tortaHozzávalók:A kakaós piskótához:8 dkg cukor8 dkg liszt4 dkg kakaópor2 teáskanál sütőpor3 tojás5 evőkanál olaj5 evőkanál vízA krémhez:25 dkg túró25 dkg mascarpone20 dkg áfonya15 dkg porcukor 12 dkg zselatinkevés vízA tetejére:2 dl habtejszín5 dkg vaníliás cukor2 kis tasak habfixáló Díszítéshez:pár szem áfonyaElkészítés:A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojássárgáját a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a vizet és az olajat.
Ezután hozzáadjuk a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet és jól elkeverjük.
Ezt követően a tésztához óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot, majd a masszát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. A kakaós piskótát előmelegített sütőbe helyezzük és közepes hőmérsékleten kb. 30-40 percig sütjük. (Végezzünk tűpróbát annak érdekében, hogy valóban megsült-e a tészta.)A megmosott áfonyát 3-4 evőkanál vízzel és egy kevés porcukorral feltesszük a tűzre. Amikor már forr és a gyümölcs puha, levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük.A krémhez kikeverjük a túrót a krémsajttal, a maradék porcukorral, majd hozzáadjuk az összeturmixolt áfonyát. A zselatinra kevés vizet öntünk, majd hagyjuk egy kicsit állni. Ezt követően a beáztatott zselatint kis lángon folyamatos keverés mellett meglangyosítjuk. Miután levettük a tűzről 2-3 evőkanál túrós krémet elkeverünk benne, majd így hozzáadjuk a többi krémhez.A megsült és kihűlt kakaós piskótát két egyforma lapra vágjuk. Az egyik piskótalapot a tortaformába helyezzük, a karimáját pedig fölcsatoljuk. Az áfonyás-túrós krémet rásimítjuk a tortalapra és befedjük a másik piskótalappal.
A hideg habtejszínt a vaníliás cukorral felverjük, közben hozzáadunk 2 kis tasak habfixálót. A tejszínhabbal bevonjuk a torta tetejét, majd pár szem áfonyával díszítjük. A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, hogy kissé megszilárduljon, majd szeletelhetjük.