Gesztenyés bejgli és karácsonyi sütik

  • 2018.01.04.
  • 4

A 2018 első bejegyzése még az előző év karácsonyához kapcsolódik. A karácsonyi sütik legnagyobb kedvence nálunk a zserbó és a bejgli.
A hagyományos mákos bejgli mellett újítás is volt, gesztenyés ízesítésűt is sütöttem a bevállt bejglitésztámmal. Nagyon finom lett. A tészta omlós a töltelék pedig vastag. :) A zserbón és a bejglin kívül olyan tipikus sütiket sütöttem, amelyek nélkül elképzelhetetlen a karácsonyi asztal. Készítettem mézeskalácsot
és
linzert. Ezek többször leteszteltek
finomságok, szóval a blogon is szerepelnek már, de azért néhány képet mutatok a mostaniakról is, de előbb jöjjön a gesztenyés bejgli.
Gesztenyés bejgliHozzávalók:
(2 rúdhoz)A tésztához:50 ml tej1 tojás sárgája5 g élesztő260 g liszt25 g porcukor1 csipet só80 g vaj50 g sertészsírTöltelékhez:500 g gesztenyemasszafél teáskanál fahéj

fél teáskanál őrölt szegfűszeg5 evőkanál tej2 evőkanál darált keksz vagy édes morzsa
Elkészítés:A tejet, a tojássárgáját és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az élesztős részt a lisztes résszel. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk, amiket letakarva hűtőben pihentetünkElkészítjük a tölteléket. A gesztenyemasszához hozzáadjuk a tejet, a fahéjat, az őrölt szegfűszeget, és a darát kekszet, majd az egészet jól összekeverjük. A kész tölteléket elfelezzük.A lehűlt tésztákat kinyújtjuk kb. 20x25 cm-es téglalapokká és egyenletesen rákenjük a tölteléket. A tölteléket úgy oszlatjuk el a tésztán, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét befelé hajtjuk, majd feltekerjük úgy, hogy ne maradjon benne levegő. Így járunk el a másik tekerccsel is.
A kenésre szánt tojást kettéválasztjuk, először a sárgájával kenjük meg a bejglik tetejét, majd hűtőbe tesszük, hogy rászáradjon. Ezután lekenjük a fehérjével, majd amikor ez is megszáradt, hústűvel megszurkáljuk. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt pirosra sütjük.
Karácsonyi sütik (2017)(A süti nevére kattintva elérhető a recept is.)ZserbóMákos bejgliLinzer