Mákos zserbó meggylekvárral

  • 2017.04.19.
  • 6

A mai bejegyzésemmel a meggyes-mákos vonalat folytatom. Nagy kedvencem a zserbó, és már jó ideje terveztem, hogy megsütöm a mákos változatát, de eddig valahogy mindig elmaradt. Most végre elkészült a húsvéti asztalra. A tésztáját
a jól bevált diós változat alapján sütöttem, a lapok közé saját készítésű meggylekvárt tettem. Ismét bebizonyosodott, hogy a meggy és a mák duója verhetetlen, ez a süti fogyott leggyorsabban a süteményes tálról, a vendégeknek és a családnak is nagyon ízlett. Én felveszem ezt a sütit a kedvencek listájára. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, megéri. :)Mákos zserbó meggylekvárralHozzávalók:A tésztához:1 dl tej1 kávéskanál porcukor20 g élesztő
200 g vaj/margarin50 g porcukor 1 darab tojáspici só350 g lisztA töltelékhez:200 g meggylekvár200 g
darált mák150 g porcukor A tetejére:150 g étcsokoládéElkészítés:A meglangyosított tejet elkeverjük
a porcukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet és a porcukrot egy tálba öntjük, összekeverjük és alaposan elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben felfuttatott élesztőt és a csipet sót. A tésztát jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral. A tésztát először vékonyan megkenjük meggylekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a cukros mák felével és ráhelyezzük a második lapot. Ezt is megkenjük meggylekvárral, megszórjuk a cukros mákkal, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztát. Lassú tűzön sütjük, 175 fokon körülbelül 35-40 percig.
Amikor kivettük a sütőből, megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor vonjuk be a csokoládéval. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és a sütemény tetejére öntjük-simítjuk.