Almás mákos guba

  • 2017.03.22.
  • 4

Legtöbben csak karácsonykor készítenek mákos gubát, én gyakrabban sütöm, mert szerintem hétköznapokra is remek édesség. Most egy almával felturbózott változatot készítettem, nagyon finom lett. :)Almás mákos gubaHozzávalók:4-5 kifli felkarikázva, megszárítva (nálam teljes kiőrlésű)kb. 3-4 dl tej2 tojás 1 tasak vaníliás cukor2 evőkanál cukornéhány evőkanál cukrozott darált mák 2 nagyobb alma reszelve + cukor + fahéj ízlés szerint6 dkg cukor a tojáshabhozElkészítés:A felkarikázott kifliket egy széles, nagy tálba tesszük. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd a levét kinyomjuk, fahéjjal és cukorral ízesítjük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a két evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a tejjel felöntjük. A kifliket megmártjuk a cukros tejben majd egy kivajazott jénaiba rakjuk. (Vigyázzunk, hogy ne áztassuk át a kifliket!) Ha egy sor kiflit leraktuk megszórjuk cukrozott darált mákkal és ráterítjük a reszelt almát. Most újból egy sor kifli következik, amit szintén megszórunk cukrozott darált mákkal.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk és elsimítjuk a guba tetején. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megpirítjuk.