Vaníliás-mascarponés-epres pite

  • 2016.06.13.
  • 3

Újabb epres süti! Omlós kakaós tészta vaníliás mascarpone krémmel, eperrel megkoronázva.
A sajttortához hasonló, nagyon finom. :) Természetesen más gyümölccsel is elkészíthető, például áfonyával, málnával vagy meggyel.
:) Vaníliás-mascarponés-epres piteHozzávalók:A tésztához:150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt2 evőkanál holland kakaópor100 g vaj50 g porcukorcsipetnyi só1 tojásA vaníliás mascarponés krémhez:250 g mascarpone140 g tejföl (1 kis doboz 20 %-os tejföl)80 g cukor (ízlés szerint lehet több is)1 vaníliarúd kikapart magja1 tojás3 evőkanál étkezési keményítő300 g eperElkészítés:A lisztet, a kakaóport, a sót, a
porcukrot összekeverjük és elmorzsoljuk a hideg vajjal. A morzsához hozzátesszük az egy tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 20 percre hűvös helyre tesszük pihenni.Egy 22 cm-es piteformát kivajazunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és kibéleljük vele a
piteformát úgy, hogy a peremén is legyen tészta. 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A mascarponét kikeverjük a tejföllel, a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival, végül belekeverjük az étkezési keményítőt is.Amikor megsült a kakaós tészta, akkor a mascarponés krémet beleöntjük, a megmosott epret pedig rárakosgatjuk. A süteményt visszatesszük a sütőbe, s 30-35 percig sütjük. Akkor van készen a süti, amikor már nem folyik, hanem remegős a krém. Ha kihűlt a süti, akkor szeletelhetjük.