Tejszínes-mascarponés máktorta

  • 2016.04.09.
  • 8

Ismét tortát hoztam, bár semmi különleges alakalom nem volt, egyszerűen kedvem támadt tortát sütni. Eszembe jutott, hogy milyen régen volt mákos süti, így megalkottam ezt a könnyed tortát lágy tejszínes-mascarponés krémmel. Aki szereti a mákot próbálja ki, nem fog csalódni. :)Tejszínes-mascarponés máktortaHozzávalók: (24-cm-es formához)A piskótához:5 tojás5 evőkanál tej 10 dkg cukor3 evőkanál olaj1 kiskanál sütőporcsipet só1 citrom reszelt héja és leve10 dkg darált mák10 dkg lisztA krémhez:25 dkg mascarpone4 dl habtejszínporcukor ízlés szerint2 tasak vaníliás cukor2 tasak expressz instant zselatin fíxElkészítés:A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, az olajat és a citrom kifacsart levét. Egy másik tálba a darált mákot, a reszelt citromhéjat, a sót, a lisztet és a sütőport összeszitáljuk majd beledolgozzuk a tojássárgájás részbe. Végül óvatosan
a tojások felvert habját is beleforgatjuk. Kivajazott tortaformába (24 cm-es) öntjük és 25-30 percig sütjük. Tűpróba!A mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. A tejszínből a zselatin fix hozzáadásával kemény habot verünk, majd hozzáforgatjuk a mascarponéhoz.A megsült tortát kettévágjuk. Az alsó tortalapot egy tálra tesszük, rákanalazzuk a krém felét. Befedjük a másik tortalappal, rásimítjuk a többi krémet úgy, hogy az oldalára is maradjon. A tortát beesszük a hűtőbe néhány órára, de akár egész éjszakára is, majd szeletelhetjük.