Tönkölyös diós-lekváros rácsos sütemény

  • 2016.03.07.
  • 4

Sokak kedvence a diós lekváros rácsos sütemény, köztük nekem is. Két hete tönkölyliszttel sütöttem ezt a régi idők süteményét. Isteni finom lett és egy kicsit egészségesebb. Diós süti kedvelőinek ajánlom. :)Tönkölyös diós-lekváros rácsos süteményHozzávalók:A tésztához:35 dkg tönkölyliszt10 dkg cukor18 dkg zsírfél csomag sütőpor1 egész tojás1 citrom reszelt héjacsipetnyi sóTöltelékhez:sárgabaracklekvár3 tojás (szétválasztva)20 dkg darált dió15 dkg cukorA kenéshez:1 tojásElkészítés:A tönkölylisztet, a sütőport
egy tálba szitáljuk, és a zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együttegy könnyen formázhatótésztát gyúrunk.
A tészta 2/3-ad részétlisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és magas falú(30x23 cm-es) tepsibefektetjük. A maradék tésztát szinténkinyújtjuk, és derelyevágóval csíkokat vágunk belőle.A töltelékheza tojásokat szétválasztjuk. A fehérjébőlkemény habot verünk, majd beleforgatjuk a diót. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a dióstojáshabot.A tésztalapotjó vastagon megkenjük sárgabaracklekvárralés ráöntjük a diós tölteléket. Végülráfektetjük a rácsokat, és lekenjük tojássárgájával.180 fokra előmelegített sütőbenkb. 30-35 percig sütjük. Kockákra vágvaporcukorral megszórva kínáljuk.