Almás pite

  • 2015.11.03.
  • 5

Az ősz nem telhet el almás pite nélkül, igazi klasszikus sütemény, amit mindenki imád. Nálunk gyakran készül, én egyenesen függője vagyok. Van egy bevált receptem, azt használom, nem változtatok. Ami tökéletesen működik meggyel, az almával is remek. A meggyes piténél már leírtam a receptjét, most az almás változatnál újra ismertetem. Nem ragozom a dolgot, csak annyit mondok, hogy imádnivaló. Almaszezon van, pitesütésre fel!
:)Almás piteHozzávalók: (20x30-as tepsihez)A tésztához:40 dkg liszt25 dkg vaj12 dkg cukor2 evőkanál tejföl1 tojássárgája1 csomag sütőporegy csipet sóegy citrom reszelt héjaA töltelékhez:1 kg alma3-4 evőkanál cukor1 teáskanál fahéj4 evőkanál búzadaraElkészítés:A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a vajat kockára vágva, a tejfölt, a sót, a reszelt héját. Az egészet addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll a tészta. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és1-2 órára a hűtőbe tesszük.Míg a tészta pihen, addig az almát megpucoljuk, lereszeljük és kinyomkodjuk a levét. Az almához hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. A tésztát miután eleget pihent, kivesszük a fóliából, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kétfelé vágjuk, és tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára, ráfektetjük a tepsire. A tésztát megszórjuk két marék búzadarával, hogy legyen, ami felszívja az alma
megmaradt levét, és ne ázzon el a tészta. Ezután rátesszük az almát, megszórjuk a maradék búzadarával.Kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráfektetjük az alma tetejére. Előmelegített sütőbe tesszük, és készre sütjük.Miután megsült, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágjuk, a tetejét porcukorral megszórjuk.

Címkék

Pite Alma