Vaníliapudingos körtetorta

  • 2015.10.28.
  • 4

A hétvégén kétfélét is sütöttem, szombaton egy tepsi almás pitét, ami szupergyorsan elfogyott, vasárnap pedig ezt a vaníliapudingos körtetortát. Idén szépen termett a kertünkben lévő körtefa, s volt még belőle egy korsárnyi, ami megmentésre várt, így keresnem kellett egy receptet. Néhány kattintás után rátaláltam Okkinál erre a receptre, ami nagyon megfogott, így elkészítettem. Nem csalódtam,
nagyon finom, a tetején lévő hab pedig isteni. Aki szereti a körtét és a
nem túl édes süteményeket, az próbálja ki. Körte hiányában szerintem almával is nagyon finom lehet. :) Vaníliapudingos körtetortaHozzávalók:A tésztához:20 dkg liszt1/2 teáskanál sütőpor3 evőkanál cukor1 csomag vaníliacukor8 dkg vaj1 tojásA töltelékhez:5 nagyobb körte5 dl víz5 dkg cukor1 citrom leve1 tasak főzhető vaníliapudingA habhoz:3 tojás9 dkg cukor2 dl tejfölElkészítés:A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a feldarabolt vajat és a tojással összegyúrjuk. A tésztát 30 percig a hűtőbe tesszük pihenni. A vízhez hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot és feltesszük forrni.A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk és kockákra vágjuk. Ha forr a citromleves víz, akkor beletesszük a körtéket
pár percig (2-3 perc) pároljuk, majd kiszedjük őket. (A levet meghagyjuk, mert majd ebben készítjük el a pudingot.)A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, úgy hogy
a kör pár centivel nagyobb legyen, mint a tortaforma. A tésztát belehelyezzük a formába, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit alaposan a sütőforma oldalára nyomkodunk. A torta aljára beleesszük a körtekockákat. A pudingport kevés vízben csomómentesre keverjük, majd felöntjük azzal a citromos lével, amiben a körték párolódtak.
Ezután tűzre tesszük és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ezt
a krémet ráöntjük a körtekockákra, elsimítjuk a tetejét, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.Ezt követően 3 három tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A tojássárgájákat elkeverjük a tejföllel és óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz.
A tortát kivesszük a sütőből, a habot rákenjük, elsimítjuk a tetejét és visszatesszük a sütőbe 20-25 percre. Ha teljesen kihűlt, akkor szeletelhetjük és porcukorral meghinthetjük.

Címkék

Torta Pudingos Körte