Brokkoli saláta

  • 2017.11.17.
  • 1

A brokkoli is egész éves zöldség lett, viszont a kertből frissen szedett termésnél még a főzővíz színe is sötétebb, gyönyörű mély zöld ( kicsit sajnálom is kiönteni) valamelyest utalva a magas beltartalmi értékeire.

A brokkoli rendszeres fogyasztása megelőzi az érelmeszesedést, és az idő előtti öregedést. A brokkoli kijuttatja szervezetünkből a nehézfémeket, ez különösen fontos a sugárkezelés alatt.
A brokkoli fontos táplálék  legyengült állapotban, cukorbetegség, terhesség, esetén, és nagyszerű gyerekeknek, időseknek egyaránt. 
És hogy miért egyen egy egészséges életerős ember brokkolit? Először is mert szereti, mert ezeket a fentebb felsorolt betegségeket szeretné elkerülni, mert a brokkolinak igen magas a fehérje tartalma 4 - 4,8%. Tartalmaz rostokat, és klorofillt. Tartalmaz organikus kénvegyületeket, melyek különösen a vastagbél rák megelőzésében fontos.
Amit jobb nem fogyasztani az a brokkoli főzőleve. Ezt inkább öntsük ki, fogyasztása nem ajánlott, a purin tartalom miatt..
Egyszerűen elkészíthető, mondanám, hogy nagyon gyorsan, hiszem maximum 4 percig főzzük, hogy könnyen emészthetővé váljon, de ne veszítse el hasznos tulajdonságait. Az öntet ízei könnyebbé teszik az emésztését.

Hozzávalók
250-300 g brokkoli kis rózsákra szedve
1 teáskanál világos szója szósz
1 evőkanál olíva olaj
1/4 teáskanál só
1/2 teáskanál nádcukor 
1 teáskanál fehér ecet
1-2 gerezd fokhagyma átnyomva
durva őrlésű erős paprika. és fekete bors ízlés szerint
pirított szezámmag 
Egy lábasban felforralunk 1 dl vizet ebbe tesszük a brokkolit és 3 - 4 percig pároljuk. Maradjon roppanós a zöldség ezért inkább a 3 percet javaslom. Egy szűrőkanálba öntjük és hideg vízzel jó alaposan leöblítjük, hogy megállítsuk a főlési folyamatot.
Egy tálban összekeverjük a szója szószt, olajat, sót, cukrot, ecetet és a fokhagymapépet. Ebbe az öntetbe beleforgatjuk a brokkolit, egy tálon szépen elrendezzük, és megszórjuk az erős paprikával, borssal, és a szezámmaggal.

Salátaként, vagy például főtt rizzsel önálló ételként fogyasztható.