Zöldborsós batáta

  • 2017.04.28.
  • 3

A batáta az energiát adó táplálékok közé tartozik, segít kijuttatni szervezetünkből a méreganyagokat, csökkenti a gyulladásos állapotokat. A zöldborsó gazdag fehérjében és szénhidrátokban. Mindkét zöldség erősíti a lép-hasnyálmirigyet. Vigyázat túlzott fogyasztásuk puffadást okozhat, és legyengíthet.
 
Hozzávalók 2 adaghozegy közepes batáta (350-400 g)3 evőkanál ghí1 teáskanál friss gyömbér lereszelve¼ teáskanál cayenne bors (más chili is lehet)½ teáskanál kurkuma200-220 g zöldborsó¼ teáskanál só, frissen őrölt bors¼ teáskanál őrölt koriader100ml víz1 szem kardamom2-3 cm fahéj2-3 szegfűszeg
 
  Megmossuk, meghámozzuk a batátát, és kis kockákra vágjuk. A  zöldborsót ha fagyasztott sós vízben felengedjük.Egy vastag magasabb falú edényben (vasedényben szoktam) megmelegítjük a ghít és a kockákra vágott batátát (burgonyát) világos barnára sütjük benne, kevergessük, és ügyeljünk, hogy le ne piruljon. Kivesszük egy szűrőlapáttal és félretesszük.A meleg ghíbe beletesszük a gyömbért, fahéj darabot, kardamomot, szegfűszeget, és  pár másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a porított fűszereket a batátát, ügyeljünk, hogy le ne égjen, inkább állandóan kevergessük. Hozzáadjuk a zöldborsót, és a vizet. Lefedve puhára pároljuk, a végén sózzuk, borsozzuk.
Főtt basmati rizzsel, vagy friss lepénykenyérrel tálaljuk.