Sült garnéla rák

  • 2016.12.09.
  • 4

A friss héjas garnélánál a megtisztítása, a fagyasztottnál a felengedés határozza meg elsősorban az amúgy egyszerűen elkészülő sikerétel minőségét.

A siker másik záloga hogy minél frissebbek legyenek a salátához felhasznált zöldségek. Retek, zöldhagyma, jégsaláta egész évben kapható. Legyen még valamilyen zöld fűszer a tálon, akár néhány szál petrezselyem vagy zeller zöldje.
1. A  saláta hozzávalóit megmossuk, leszárítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk-tépjük.
2. Elkészítjük az öntetet.

3. A garnélákat zöldhagymával egy vajjal vagy olajjal megkent serpenyőben  mindkét oldalukon megsütjük.
4. Egy tányéron elhelyezzük a zöldségeket, és a megsütött garnélákat. Az öntettel megöntözzük, vagy kis tálkában külön tálaljuk. Önmagában előétel, főtt jázmin rizzsel főételnek ajánlom.

 
VÁLASSZ ÖNTETET KEDVEDRE! 5 különböző ajánlat!
A legpikánsabb - Földimogyorós mártás
1/2 pohár földimogyoró
1 pohár kókusztej
1/2 pohár víz
2-3 teáskanál tamarind paszta, hiányában egy jó minőségű balzsamecet
2 evőkanál pálma cukor
1/2 teáskanál só
Földimogyorót ugyan vehetünk a legkülönbözőbb állapotban, de mint a diófélék, legjobban héjas állapotban tartható el. A belső vékony héjától rövid sütés után tudjuk megszabadítani, és egyben meg is pörköljük. Ezt a műveletet végezhetjük serpenyőben vagy a sütőben, és amikor finom mogyoróillatot érzünk egy konyharuhába öntjük, és ledörzsöljük a héját.
Feltesszük a kókusztejet egy lábasban, összetörjük a pörkölt mogyorót, és a többi hozzávalóval együtt főzzük, időnként megkeverve amíg besűrűsödik.


Az univerzális - Mustáros öntet


2 teáskanál méz
2 teáskanál mustár
2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom leve
Kikeverjük egy kis habverővel az öntet hozzávalóit, hogy egy krémes sűrű állagot kapjunk.
 
A keleties - Miso öntet
5-6 gerezd fokhagyma
2 cm-es friss gyömbér
2 teáskanál miso paszta
2 teáskanál világos szója szósz
1 teáskanál pirított szezám olaj (opcionális)
1/2 zöld citrom lereszelt héja és leszűrt leve
 
A határozottan csípős - Chilis öntet
2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom leve
2 gerezd fokhagyma összevágva
piros chili paprika kimagozva és összevágva
só, bors
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
 
A nyarat idéző mediterrán - Narancsos öntet
1/2 citrom leve
2 evőkanál olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
2 szál kakukkfű
1 teáskanál narancshéj kezeletlen vagy bio
60 ml frissen facsart narancslé leszűrve
60 ml fehérborecet
1/2 teáskanál nádcukor

frissen őrölt bors
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük.