Sült padlizsánkarikák és paprika mozzarellával töltve

  • 2016.10.07.
  • 1

A padlizsán nagyon tápláló, magas fehérjetartalmú zöldség, különösen nehéz amikor olajban sül, viszont  "bundában" sütve kevesebb olajat szív magába, és fűszerekkel is segíthetjük az emésztését. Így ha nem eszünk túl sokat belőle, kellemes érzések maradnak utána. Aki teljesen kizárta étrendjéből az olajban sült ételeket, a sütőben is megsütheti ezt az ételt. Szószokkal, mártásokkal, rizzsel tálalhatjuk.

Hozzávalók 4 adaghoz
1 kg padlizsán meghámozva, és 1,5 cm-es karikákra vágva
50 g csicseriborsó liszt
50 g teljes kiőrlésű liszt ( ez a mennyiség  lehet szintén csicseriborsó vagy rizsliszt)
1/2 teáskanál bio sütőpor, vagy szódabikarbóna
csipetnyi cayenne bors
1/2 teáskanál kurkuma
3 evőkanál koriander zöldje, vagy petrezselyem zöldje, vagy bazsalikom, apróra vágva
3 evőkanál víz

150 g mozzarella sajt vékony karikákra vágva
100-120 g durvára őrölt földi mandula, vagy szezámmag
ghí, vagy olaj a sütéshez

A padlizsánkarikákat besózzuk mindkét oldalukon, s egy tálcán hagyjuk fél órát állni, hogy távozzon belőle a felesleges nedvesség.
Egy tálban habverővel simára keverjük a liszteket, fűszereket, zöldeket, sót, vizet, hogy egy sűrű krémes állagot kapjunk.Ha kell mg kis vizet adhatunk hozzá. 

Mossuk le a sót a padlizsánkarikákról, és szárítsuk le őket papírtörlővel. Ha szükséges akkor vágjuk egyformára a padlizsánkarikákat egy 5-6 cm es szaggatóval. A mozzarella karikák kicsit kisebbek legyenek mint a padlizsánból készültek. Két padlizsánkarika közé helyezzünk egy sajtkarikát, ügyelve rá hogy a sajt ne lógjon ki sehol, jól összenyomjuk, és egy könnyed mozdulattal megmerítjük a tésztában, hagyjuk lefolyni a felesleget, majd forgassuk meg a mandula panírban. Ily módon készítsük elő a sütéshez az összes padlizsánt melyek egy sütőpapírra helyezve várják a sütést avagy a sorsuk beteljesedését.
Egy serpenyőbe öntsünk  1,5 cm magasságig olajat, melegítsük fel, és helyezzünk bele annyi karikát amennyi egyszerre elfér. Süssük 10-15 percig mindkét oldalon. Szabályozzuk a sütés hőfokát. Ha túl forró kifolyhat a sajt, ha nem elég meleg túl sok olajat szív magába a panír. Forrón tálaljuk!
A mozzarellával töltött paprikákhoz közepes 5-6 cm es vastag húsú példányokat válasszunk. Megmossuk, leszárítjuk papírtörlővel és a csúcsa felől bevágjuk, csak annyira hogy beleférjen a mozzarella. Ugyanolyan tésztába forgatjuk, mint a padlizsánt és ugyanúgy sütjük ki.
A paprikát és a padlizsánt együtt vagy külön külön is készíthetjük.