Francia almatorta

  • 2015.10.16.
  • 8

A tésztája nagyon vajas, az alma is vajjal készül és semmi fahéj, így teljesen érvényesül a többféle almából készült töltelék összetettsége. Van amelyik alma rögtön szétmállik, és van amelyik darabos marad, de mégis puha a főzés végére. Van köztük édes, savanyú, és borízű, és magas pektin tartalmú. Van amikor a sokféle illatos fűszer adja meg egy édesség jellegét, ebben a tortában két alapanyag, a vaj és a sokféle alma.  A torta eredeti változatát Franciaországban szedtem össze (ezért például nem is tortának nevezik), és fehér sima liszttel készítettem akkoriban. Most teljes kiőrlésű lisztet használok a süteményekhez is, melynek finomságát egyszerűen meghatározhatjuk, minden  attól függ hányszor szitáljuk át a megőrölt gabonát. 

Hozzávalók
350 g liszt40 g finomítatlan bio nádcukor200 g vaj1 dl tejfölkis só1-1,5 kg alma minél többféle (starking, jonatán, zöld alma, bőralma, fudji, parker pepin a jelen válogatás)50 g finomítatlan bio nádcukor60 g vajha nem volt savanyú almánk 1/2 citrom leve100 g darált dióA lisztet, és a cukrot a a keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót és a darabokra vágott jéghideg vajat. A robotgép tésztakeverőjével nagyon rövid idő alatt morzsás állapotba kerül. Beleöntjük a tejfölt és ezzel szépen összeáll a tészta. Fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük, legalább egy órát, de már este is előkészíthetjük, különösen, ha sok más tennivalónk is lesz a konyhában.

Az almatölteléket viszont legjobb frissen készíteni. Ehhez feltesszük a cukrot kevés vízben főni, és ahogyan hámozzuk, és szeleteljük az almákat mehetnek egyenesen bele, így nem fog megbarnulni annyira a főzés során (így készítem a birsalma  sajtot is) Az alma válogatástól függően viszonylag gyorsan elkészül. Először levet ereszt, és gyakorlatilag amire ez elfő kész is van a töltelék. A tészta felét kisodorjuk, a torta forma méretére és a vajjal kikent és kilisztezett formába helyezzük. A megmaradt tészta felét kisodorjuk és 4-5 centiméteres csíkokra szeljük ez lesz a torta pereme. Szépen összedolgozzuk a forma aljában lévő tésztalappal a szegélyeket. Megszórjuk a darált dióval és rákanalazzuk az almatölteléket, majd elsimítjuk . Dió hiányában használhatunk búzadarát, vagy búzacsírát  majd erre kanalazzuk az almatölteléket és elsimítjuk, és a tészta peremét körben ráhajtjuk. A megmaradt tésztából vékonyabb kb 1 cm széles a forma mérete szerinti csíkokat szelünk, és ezekből rakunk rácsot befejezésképpen a torta tetejére. 

180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Ne hagyjuk hogy erősen megbarnuljon a tészta!A sütőből kivéve egy rácson hagyjuk kihűlni.