Életritmus

  • 2015.09.06.
  • 4

Minden embernek az életében megvan a saját meghatározott ritmus. Ezt felboríthatja  a
•    túl korai vagy késői kelés•    a rendetlen táplálkozás•    késői lefekvés•    stressz helyzetek a munkában•    a rendszertelen bélműködés•    kiválasztási ingerek elnyomása
Az alvás és ébredésnek, az étel magunkhoz vételének, és a feldolgozott anyagok kiválasztásának rendszeressége, fegyelmez, fenntartja a szervezet egyensúlyát, és az erős egészséget.

Az étrendünk kialakításában alapvető tényező a környezeti hatás és a kor amelyben élünk. Például a XV. században még nem volt déli ebéd, hanem 10 órakor ettek az emberek. Manapság pedig fontosnak tartjuk hogy délben ebédeljünk, sőt azt is hogy az főtt étel legyen. A legfontosabb hogy figyelembe vegyük hogyan működik a szervezetünk. Azaz mikor aktívak az emésztőrendszer szervei?  A kínai szervóra egyértelműen behatárolja mikor a legjobb enni, és mikor  van aktív állapotban a gyomor, és mikor adjunk lehetőséget az emésztőrendszer további részének feldolgozni az elfogyasztott táplálékot, majd a májnak elvégezni a vértisztítást. Minél több idő telik el a máj aktív működési időszaka  (éjjel 1-3 óráig) és a táplálkozás között annál jobban tudja majd elvégezni méregtelenítő funkcióját. Amikor nem megfelelő időben történnek a főétkezések, és  nassolunk közöttük, teljesen összezavarjuk az emésztésünket. A legnagyobb nehézséget a késői étkezések okozzák, hiszen minden táplálék, mint fehérjék, szénhidrátok zsírok, meghatározott időt töltenek el a gyomorban, majd a vékonybélben. Ha ez az idő nem volt elegendő akkor a májhoz emésztetlen anyagok érkeznek, melyek túlságosan igénybe veszik majd.
A SZELLEM ÉS A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI 

 A szellem kontrolálása mindenképpen szükséges a viselkedéskontrolhoz, és ettől függ a test egészsége.


A helyes étrend a legegyszerűbb módszer hogy kontrolálhassuk szellemünket.


Az étel nagymértékben függ a szakácstól, nemcsak szakmai felkészültségétől, hanem milyen állapotban és gondolatokkal készítette az ételt, szeretettel, vagy eladásra, dühösen vagy közömbösen.

A legtöbben naponta háromszor étkeznek, és ez meg is felel nekünk, mindaddig amíg szervezetünk nem jelzi, hogy változtassunk ezen. Ha elég erős szellemi késztetést is érzünk a változtatásokra fokozatosan vezessük rá szervezetünket, és finoman hangoljuk át magunkat az új életritmusra.

Különösen akiknek tápláléka többnyire vagy teljesen gabonákból és zöldségekből áll, ami igen közel áll a jó közérzet állapotához, azoknak könnyű az átállás.
A reggeli víz, citromos víz, lúgos víz elfogyasztása után, megvárhatjuk amíg megéhezünk, és ez lehet akár 2-3 óra múlva is, vagy akár dél körül. Ez idő alatt felébred az emésztőrendszerünk is és könnyebben megbirkózik a feladatával. A gyomrunk reggel 7-9-ig aktív, tehát aki reggelizik tegye azt inkább ebben az időszakban. A gyomor legpasszívabb időszaka pedig este 7 órakor kezdődik, ezért mindenképpen alakítsuk úgy a napirendünket, hogy este hat óra után már ne együnk. A kora délutáni 3-4 óra körüli étkezés mutatja a legjobb eredményeket. Még az is egy segítség ha csak az utolsó étkezés után négy órával fekszünk le, de ez rendszeresen alkalmazva elveszi tőlünk a szükséges időben és mennyiségben a pihenést, ami ugyanolyan fontosságú mint a a helyes táplálkozás.Sokszor mondják azt a betegek, hogy ezt nem tudják megoldani, mert......és a legváltozatosabb indokokat sorolják fel ilyenkor. Most már erre azt szoktam válaszolni, hogy - a saját döntésünk, mit tartunk fontosnak. Viszont ez határozza majd meg az állapotunkat testileg lelkileg egyaránt. Alakítsuk úgy étkezéseinket, hogy azok ne csak a pillanatnyi örömöt szolgálják, és ne csak néhány másodpercnyi érzéki örömöt okozzon az étel amíg 3-4 szer megforgattuk a szánkban, majd lenyeltük. Hanem adjon elegendő energiát tevékenységeinkhez, biztosítsa a nyugodt kiegyensúlyozott örömteli állapotot az egész nap folyamán, és biztosítsa a minőségi alvást számunkra.