Litván hideg céklaleves

  • 2015.08.07.
  • 2


Sokféle népszerű, és közismert céklaleves létezik. A litván konyha hideg céklalevese mindannyitól eltérő vonásokkal rendelkezik. Három alapvető jellemzője a hozzávalók szigorú egyszerűsége, semmi tej, tejföl, csak és csakis kefir. A litvánok valamikor híresek voltak a jó minőségű tejtermékeikről, a vidékre a hatalmas tehenészetek voltak jellemzőek, és volt egy finom sűrű kefirjük. A nálunk kapható lehetőségek közül a kaukázusi kefirre eset a választásom. A leves három alkotóeleme a cékla, hagyma és az uborka, és szigorúan semmi más. És a legérdekesebb csavar a végén van, a hideg levest gőzölgő, forró főtt krumplival tálaljuk. A kefirben elkeveredő cékla csodálatos színe már csak hab a tortán.

A nyári hőségben igyekszünk minél kevesebb időt tölteni a meleg tűzhelynél. Megfelelő időzítéssel, ennél levesnél abszolút elkerülhető a hőguta, és maga a leves pedig kifejezetten hűteni fog. Hűt az uborka, a lehámozott héjával és a magházzal végigsimíthatjuk az arcunkat és más testrészeinket. Néhány perc múlva megérezzük a kellemes hűsítő hatását (ezért télen ha eszünk is ilyen levest ne hűtsük túl magunkat).

Hozzávalók személyenként (1 adaghoz)
100-120 g cékla
80-100 g uborka
1 szál újhagyma
1 pohár kaukázusi kefir
2 közepes burgonya

frissen őrölt bors
1 főtt tojás (ritkán szoktam hozzá feltálalni, szerintem a tojástól már nehézzé válik ez az amúgy könnyű nyári leves
Főzést igényelnek a cékla és a burgonya. Viszont eltérő időben, ezért némileg "gazdaságtalanul" külön-külön főzzük meg mindegyiket. Alternatíva, méghozzá nagyon finom változat ha sütőben, vagy kemencében tudjuk megsütni mindegyiket. A céklát megfőzhetjük már korábban, hogy ne a meleg gőzzel telített konyhában pepecseljünk az összeállítással.  
A burgonyákat héjastól feltesszük főni.
A főtt (sült) céklát amikor kihűlt meghámozzuk, majd a nagy lyukú reszelővel, lereszeljük. 
Az uborkát meghámozzuk, magjait eltávolítjuk és szintén lereszeljük. 
A hagymát 3-4 cm-es hosszú csíkokra vágjuk.
Az egészet egy tálban a kefirt folyamatosan adagolva összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk.
Amíg a zöldségeket előkészítjük, összekeverjük a kefirrel, pont megfő a burgonya.

Tálalás:
Egy tányérban feladjuk a levest, külön mellé a főtt burgonyát melléje a gőzölgő forró burgonyát, és ha tojással is gazdagítani szeretnénk, azt megfőve, félbevágva a leves tetejére helyezzük.

És itt a fogyasztás módjában rejlik a leves lényege és egyedülálló különlegessége, hogy a kanálra veszünk egy falat forró főtt krumplit, majd belemerítjük a hideg levesbe és ez így együtt valamilyen fantasztikus nyári élmény!