Töltött tengeri halfilé rebarbarával

  • 2015.05.24.
  • 5

A gyengéden rózsaszín savanykás rebarbara igazából zöldség, mégis gyümölcsként bánunk vele. A vastag szárakból készíthetünk mindenféle finomságot. Savanyú íze megkívánja a cukor, vagy más édesítőszer (stevia) hozzáadását, ugyan a túl sok cukor elnyomja az ízeit. Nagyszerű alapanyaga a gyorsan készülő desszerteknek, mártásoknak, süteményeknek. Készíthetünk fagylaltot, serbetet (szörbet) belőle. Savanykás az almára emlékeztető de azért jellegzetes íz világát, a dominánsabb gyömbérrel, vagy citrusfélékkel hozhatjuk össze.
Szeretném bemutatni a rebarbara hogyan viselkedik zöldségként. Két pozitívumát emelném ki az egyik, hogy nagyon korán terem, még a spárgát is megelőzi, a másik, hogy savanykás ízével kitűnő kísérője lehet szinte bármelyik ételnek.A rebarbara nagyon gyorsan megfő. Inkább úgy mondanám, szétesik, ezért ügyeljünk a főzési időre, ha meg szeretnénk őrizni a formáját.

 
Hozzávalók 2 adaghoz
500g tengeri halfilé (lehet makréla filé, vagy viktória tavi fogas filé, vagy bármely más nem széteső halfilé)30g vaj5 szál zöldhagyma a zöldjével együtt karikára vágva100g rebarbara megtisztítva kis darabokra vágva2 evőkanál finomra darált dió só, törött bors50ml száraz Tokaji bor A mártáshoz100g rebarbara1evőkanál bio cukorlime héja vékony csíkokra vágvacayen borsa rózsaszínhez egy kis szumakot tettem bele (ez a török, és az arab konyhában használatos savanyító fűszer), de ha piros nyelű rebarbarából készítjük magától ilyen lesz.   A hagymát vajon megpároljuk, hozzáadjuk a rebarbarát, a bort, és még 2-3 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a diót. Ebből egy jó kis töltelékmasszát kaptunk.A halfiléket egy deszkára fektetjük, ha a filék bőrrel együtt vannak, akkor azt lefelé fordítsuk, szebben fog kinézni a tekercs, könnyebb szeletelni. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, a széleit szabadon hagyva. Feltekerjük a megkent filéket, fehér cérnával, rögzítjük, és egy kivajazott tűzálló tálba lerakjuk, 15-20 percre mérsékelt hőfokú sütőbe tesszük.Közben a szósz hozzávalóit 10 perc alatt összefőzzük. Magától szétesik, nem kell pürésíteni. A haltekercsekről levesszük a rögzítő cérnát, szépen ferde szeleteket vágunk belőle, mellé adjuk a mártást.