Brokkoli - egy szuperélelmiszer négy elkészítési módja

  • 2015.03.21.
  • 1

 
A brokkoli belülről varázsolja széppé bőrünket, most atél végén gyakori  időjárástól cserzett érdes arcbőr is kisimul tőle. A C vitamin több benne mint a citrusfélékben. A B vitaminok gazdag forrása, Fedő nélkül főzzük így részben elpárolognak a gázképződést okozó tulajdonságai. Ha szeretnénk megőrizni hasznos tulajdonságait, akkor pedig csak 4-5 percig főzzük, pároljuk maximum. A mikor látjuk még élénkebb zöldre váltott a színe már kész is van. Ha pároltuk leöblíthetjük hideg vízzel, hogy megállítsuk a további puhulását. Legyen egy kicsit roppanós! Egyetlen ellenjavallat van, ne egyen brokkolit  aki jódhiányos., mivel megakadályozza az ételeinkben amúgy is kevés jód beépülését.
A Michigani Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy brokkoliban lévő szulforafánnal megelőzhető a daganatképződés. Az emlőrák őssejtjeire hatva, vagyis azokra a sejtekre melyek biztosítják a daganat növekedését.
 
Az U-M Rákkutató, és Gyógyszerkutató Központ tanulmányozta milyen hatással van a brokkoli az egerek rákos őssejtjeire. Meghatározva a rákos őssejtek számát az egyes rákos daganatokban, a tudósok először azzal kísérleteztek, hogy különböző mennyiségű szulforafánt juttattak be az egerek daganatos sejtjeibe.
Az U-M kutatói megfigyelték, hogy jelentősen csökkent a rágcsálók daganataiban a rákos őssejtek száma, ugyanakkor semmilyen hatással nem volt a normál sejtekre. Emellett azt tapasztalták, hogy a szulforafánnal kezelt egereknél nem jöttek létre új daganatok.A továbbiakban tesztelték laboratóriumi körülmények között a szulforafán hatását az emberi mellrák sejteken, és hasonló eredményekre jutottak.
A kutatás eredményeként bizonyított, hogy természetes úton is küzdhetünk a mellrák, ellen mondja a tanulmány szerzője Max S. Wicha, az U-M Rákkutató Központ. Igazgatója.Ezek a kutatási eredmények és a forradalminak mondható „ételterápia” a tudományos világ részéről rendhagyó, ugyanakkor igen örvendetes. Különös tekintettel arra, hogy az eddig alkalmazott kemoterápia nem volt képes hatni a mellrák őssejtekre, melyek a kór kialakulásáért és továbbterjedéséért felelősek. Azt eleddig is tudtuk, hogy a brokkoli mennyire fontos zöldségféle, eme ismeretek birtokában, viszont már tudatosan használhatjuk a legkülönbözőbb ételeinkbe, nagyon sok leves kiegészítő komponenseként, krémlevesnek, avagy szinte bármihez köretként párolva, így válhat szinte minden nap táplálékunk részévé, és alkalmazhatjuk a betegségek megelőzéseként. Lehetőleg rövid ideig tartson a hőkezelése, amikor még egy kicsit roppanós, — ez a momentum nagyon jól megfigyelhető, mert a színe egy kicsit élénkebb zölddé válik, időben mérve pedig 3-4 perc.
A brokkoli különböző ételekben történő fogyasztása a vérben megfelelő mennyiségű szulforafán szintet biztosít, a tudósoknak a továbbiakban már csak a gyógyításhoz szükséges hatásos mennyiséget kell kideríteniük.
Egy másik új tudományos projekt vizsgálja a brokkoliban található szulforafán arthrosisra (osteoarthritis) kifejtett hatását. Ez a vegyület blokkolja azokat az enzimeket melyek az ízületek leépülését okozzák.
Zabpelyhes brokkoli krém leves 
A zabpehelytől érdekes textúrájú levest fogunk kapni. A zabpelyből csak kis mennyiséget adjuk hozzá, és együtt pürésítjük a többi hozzávalóval, ezért szinte lehetetlen „beazonosítani” a kész levesben. Viszont puha selymes állaga lesz, olyan igazán krémes levest kapunk, a zabpehely nyugtató tulajdonságával egyetemben.

4 adaghoz1evőkanál olíva olaj1 vörös hagyma4 pohár zöldségalaplé, vagy víz3 evőkanál zabpehely700g brokkoli őrölt szerecsendiósóőrölt bors, petrezselyemzöldje
Egy nagy lábosban az olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zabpelyhet, a rózsáira szedett brokkolit, felöntjük a zöldség alaplével, felforraljuk, és kis tűzön 4-5 percig főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket, és a sót, mixerben pürésítjük. Forrón és frissen csészékben tálaljuk, a tetejét megszórhatjuk pár szem pirított zabpehellyel, vagy vajban pirított zsemle-kenyér  kockákkal, és az összevágott petrezselyemzöldjével. Tejszínnel, kókusztejjel, szójatejjel is gazdagíthatjuk a levest. 
Gőzölt hal brokkolival
A párolt ételek mindig gyorsan és könnyen elkészíthetőek, használhatunk rozsdamentes fémből készült párolóedényt és kínai bambuszpárolót. Ez utóbbi még hozzáad egy sajátos semmivel sem összetéveszthető könnyű illatot az ételhez.    Ugyanúgy könnyen emészthetőek is, különböző fűszerekkel ezt még fokozhatjuk, és az ízhatás is csodálatos lesz általuk.A bambuszpárolót kínai élelmiszerüzletekben a Terebess boltjaiban, és az Asia fűszerüzletben Budapesten tudjuk beszerezni.Egy vokban vagy a gőzölőedénynél nagyobb edényben elhelyezünk leborítva egy porcelán tálkát, és annyi vizet öntünk köréje, hogy kb félig takarja a tálkát. Amikor felforr a víz, ráhelyezzük a bambuszgőzölőt. A tálka azért kellett alája hogy a bambusz ne érintkezhessen az edény falával, különben megég.A gőzölőben pedig szépen elhelyezzük a párolni valókat. Egy nagyon kedvelt variációt ajánlok ebben a receptben. 2 adaghoz2 szelet friss hal, a legjobb, ha folyami hal a ponty, ha tengeri a lazac 1 teáskanál csíkokra vágott friss gyömbér1 újhagyma, vagy póréhagyma1 evőkanál világos szójaszósz200g friss brokkoliA halat egy hosszúkás tálba helyezzük, megöntözzük a szójaszósszal, rászórjuk a gyömbért, és az újhagymát, a brokkolival pedig kitöltjük a gőzölőedény fennmaradt szabad területeit.Amikor felforrt a víz akkor tesszük rá a gőzölőedényt, így jobban megőrizzük — különösen a zöldségeknél — a vitamintartalmukat, 8-10 percig hagyjuk párolódni az ételünket.Ez idő alatt készíthetünk a brokkolira egy öntetet. Megolvasztunk egy kis darab vajat, belecsavarjuk fél citrom levét, adunk hozzá sót, frissen őrölt borsot, és simára keverjük.Mindenképpen előmelegített tányérokra szedjük ki a megpárolt zöldségeket, az öntetettel meglocsoljuk, a halszeletet, óvatosan, hogy szét ne essen, mellé helyezzük. A hal alá tett tányérban összegyűlt levet, nagyszerűen felhasználhatjuk egy kísérő leveshez. Felforraljuk két csésze vízzel, belekeverünk egy kiskanál miso pasztát, és beletépkedünk pár korianderlevelet, vagy thai bazsalikom levelet, ha van pirított szezám olajunk azt is, tehetünk rá pár cseppet. Egy tálka főtt jázmin rizzsel, nagyon rövid idő alatt teljes frissen készült ebédet varázsoltunk az asztalra. 
 
Zöldséges- halas farfalle recept  avagy masnitészta brokkolival, és lazacpisztránggal

A tészta kifőzésének is vannak mesterfogásai. Van aki arra esküszik hogy egy kis olajat kell tenni a főzővízbe, mások leöblítik a megfőtt tésztát, és biztos vannak még ilyen tuti "bevált" módszerek.Az igazság az egyéni ízlésben rejlik. Azt biztosan elismeri mindenki hogy a tésztakészítésben az olasz konyhát illeti az elsőbbség, így azt is elfogadhatjuk, hogy legjobb ha tőlük tanulunk új tésztaféléket, fogásokat, szószokat és önteteket.Tehát a főzővízbe soha ne tegyünk olajat, mert akkor a tészta nem fogja úgy beszívni a szószt. Viszont mindig kerüljön bele só, különben ízetlen lesz a tésztánk. Még soha sem próbáltam összeszámolni hányféle tésztát készítenek az olaszok, ebben biztos felülmúlnak mindenkit. Mivel egy tésztaszerető nép vagyunk egyre több tésztaféleség szivárog be a köztudatba, és némelyiknek már magyar neve is van. Ilyen például a farfalle, amely ugyan lepkét, vagy pillangót jelent, hát nálunk masnitészta lett belőle. Nem annyira légies, de találó.A tésztát sokszor szoktam együtt főzni zöldségekkel, mint most teszem azt a brokkolival.

A téli meleg időjárásnak köszönhetően a kertben már a brokkoli harmad vagy negyed terméseit szedem. Lévén olyan szerencsésen alakult az őszi kertrendezés, hogy több zöldségféle is bent maradt a földben. Természetesen ez nem egy véletlennek köszönhető. Már évek óta hagyom az utolsókig teremni a zöldségeket, lévén hogy nagyon jó klímájú a kert egy része, amit mediterrán mezőnek nevezünk. Használhatunk fagyasztott brokkolit, is hozzá és elcsábulhatunk a zöldségesnél is egy kis brokkoli erejéig.

Hozzávalók 2 adaghoz:
200 g brokkoli200g masnitészta120-200g lazac (lehet friss, vagy pácolt gravlax)2 evőkanál vaj vagy olíva olaj2 gerezd fokhagyma
friss citromlé, frissen őrölt bors
A főzés két párhuzamos folyamatból áll , melyeket nem nehéz összehangolni, és még egy salátát is össze tudunk állítani közben.
A forró sós vízbe tesszük a tésztát, és majd a főzési idő utolsó 3-4 percében,azaz félidőben beletesszük