Miso pasztás sütőtök

  • 2015.02.04.
  • 5

 A sütőtök finomságát a végtelenségig lehet fokozni, egy ilyen  fantasztikus élmény ez a miso pasztával készülő japán étel. Ékes bizonyítéka mi mindent kihozhatunk egy egyszerű zöldségből. Olyan sonkatököt válasszunk hozzá, amelyiknek minél hosszabb a felső, még magtalan része. Így több szeletet tudunk belőle levágni. Ennek áthidalására nem csak keresztben vágott kör alakúak lehetnek a szeletek, hanem akár hosszában vágott téglalapok. Legfinomabb végeredmény pedig, nem véletlenül a hokkaido tökből lesz. 
A sütőtök is a téli melegítő zöldségek közé tartozik.Kiemelkedően magas a karotintartalma és rengeteg vitamint, aminosavat, találunk benne ezért rendszeres fogyasztása nem is hagyja romlani a látásunkat, jót tesz a szívműködésnek, veséknek, és a májunknak. A zöldségek között bajnok vastartalomban. B vitaminokat, C , E vitamint tartalmaz (különösen sokat a tökmag). A sütőtök ezen kívül tele van pektinnel, amely nagyon jól kijuttatja szervezetünkből a méreganyagokat. A tök javítja a bélműködést, elhárítja a székrekedést. Vízhajtó, de nem izgatja a veséket. 
Különösen hasznos a sütőtök fogyasztása
májbetegség
hólyagbántalmak
köszvény (húsevők előre)
bélgyulladások
érrendszeri és szívbetegségek
esetén.Leginkább pedig javasolt ezen betegségek megelőzésére minél gyakrabban sütőtököt enni.
Még a főtt (sült) sütőtökben annyi hasznos tápanyag van, hogy már kis mennyiségben is pozitív hatással van a szervezetünkre.

Hozzávalók 2 személyre
4 szelet 2 cm vastagságúra szelt sütőtök 1 teáskanál világos miso paszta1 teáskanál sötét miso paszta1 evőkanál világos szójaszósz1 teáskanál pirított szezámmag

A sütőtök szeleteket meghámozzuk, és 25-30 percig sütjük, illetve amíg megpuhul.
Összekeverjük a két miso pasztát és a szójaszószt, és a sütőből kivett még forró sütőtökszeleteket megkenjük vele. A tetejét megszórjuk a szezámmaggal és azonnal tálaljuk .