Sütőtökös tészta

  • 2015.01.17.
  • 4


Nem is gondolni ránézésre hogy milyen finom lehet a sütőtökös tészta. Igazán elegáns a hosszú tésztákkal, mint, spagetti, bucatini, széles metélt. Nálunk soha sincs maradék, mindig csak a szükséges mennyiséget főzöm le, ezt az ebédet legszívesebben este megint elkészítettem volna. Legfinomabb hozzá a hokkaido, provanszi muskotály, vagy a némileg  halványabb nagydobosi fajták.

Hozzávalók 
400 g széles metélt
1 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál vaj
6-8 zsálya levél (lehet szárított is)
2-3 szál majoránna
400 g sütőtök
1 pohár zöldség alaplé, vagy víz
reszelt parmezán
só, frissen őrölt fekete bors

A  megmelegített zsiradékra dobjuk a zsálya leveleket és az apróra vágott fokhagymát. Ahogyan megérezzük a fokhagyma illatát rögtön hozzáadjuk a kockákra vágott sütőtököt, és együtt pirítjuk 5 percig, majd alá öntjük a zöldségalaplevet, és puhára pároljuk, sózzuk, borsozzuk. A tésztát kifőzzük, leszűrjük, beleforgatjuk a szószba. Kitálaljuk, megszórjuk még egyszer őrölt borssal, a reszelt parmezánnal, és a kis majoránna levélkékkel.