Sáfrányos sütőtökkrém leves thai fűszerekkel

  • 2014.12.07.
  • 0

 Nagyon selymes, a kókusztejtől lágyan fűszeres leves    A téli hidegben egy melegítő gyors ebéd, vagy vacsora.

Hozzávalók
500 g sütőtök, megtisztítva, és kockákra vágva
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (mogyoró)
3 szál zöldhagyma fehér része apróra vágva
1/2 l zöldségalaplé, vagy húsevőknek húsleves
1 teáskanálnyi  lemongrass vagy citronella karikára vágva (opcionális, mivel nálunk nehezen beszerezhető)
1 cm es gyömbérgyökér
1 chili paprika, kimagozva összevágva (csak ha szeretjük az erőset)
1/2 lime héja és leve
1/2 teáskanál halszósz (ennek hiányában szójaszósz)
só, bors
250 ml kókusztej
8-10 szál sáfrány (10 percre kis vízben beáztatva)

metélőhagyma (snidling), koriander zöldje, vagy petrezselyemzöldje
A hagymát megfonnyasztjuk az olajon, ügyelve, hogy színt ne kapjon.beletesszük a sütőtökkockákat, a citronellát, gyömbért, chilit, felöntjük az alaplével, vagy ennek híján vízzel, forrás után rövid ideig főzzük (10 perc), majd pürésítjük. Lehet botmixerrel, de a turmix sokkal selymesebb állagot fog produkálni. Célszerű átszűrni, mert a citronellát és a gyömbért nem biztos hogy teljesen sikerülne krémesíteni.
Aztán tovább fűszerezzük a halszósszal, sózzuk ha még szükséges, beleöntjük a sáfrányos vizet, elkeverjük és hozzáöntjük a kókusztejet. Már csak forrásig melegítjük, semmiképpen ne főzzük, mert a kókusztej "összemegy".
Azonnal tálaljuk, belekeverjük  a lime levét, és megszórjuk a zöldfűszerekkel.