Ropogós réteges lepények

  • 2014.07.21.
  • 8


A nagy melegben kenyér helyett süssünk inkább lepényeket!. Ennek a  lepénynek a  felülete ropogós belül pedig teljesen puha. Ez a kontraszt egy keleten használt tészta és kenyérkészítési technikának köszönhető. Ez pedig a tészta forró vízzel történő összegyúrása. A meleg víz lehetővé teszi, hogy a lisztszemcsék teljesen megdagadjanak, tehát még több vizet képesek legyenek magukba venni. Ettől egy nagyon lágy puha textúrájú tésztát kapunk.A folyamat másik sajátossága, hogy amikor kisodorjuk a tésztát, ahhoz hogy ne ragadjon le, már nem használunk lisztet a felület beszórására, hanem vajjal, vagy olajjal kenjük be. Így egyöntetűen, csak a forró vízzel összegyúrt és megdagadt lisztszemcsék fogják alkotni a tésztát. A réteges jelleget a vajnak köszönhetjük, pontosabban a benne lévő víznek, amely sütés közben a hő hatására szeretne elpárologni sn ezáltal megemeli a tésztarétegeket. Olajjal is nagyon finom lesz a lepény viszont  tömörebb állagú a végeredmény.
A recepttel már korábban is találkozhattak régi olvasóim. Az aktualitást egy újabb hajtogatási és  kenési mód adta. 
Hozzávalók:
500g liszt átszitálva350 ml forró víz2 evőkanál hideg víz100 g puha vaj vagy ghí, vagy, hidegen sajtolt olíva olaj + amennyi a sütéshez kellsok-sok újhagyma karikára vágva, legalább 10-15 szálsó
A liszthez adom a sót, és beleöntöm a forró vizet, majd egy fakanállal elkeverem. Ilyenkor még annyira forró hogy kézzel nem tudok belenyúlni. Hozzáadom a hideg vizet, és ugyan nem ettől, de időközben hűlt annyit a tészta, hogy a gyúrást már kézzel végzem tovább. Idáig lehet dagasztógéppel is dolgozni, legtöbbször én is ehhez szoktam folyamodni az összeállításnál. Aztán 5-6 percig gyúrom a tésztát, ami rugalmas de ugyanakkor puha is, és nagyon jó érzés dolgozni vele.
Egy tállal letakarva pihentetem legalább fél órát.
A felületet amelyen dolgozom a tésztával bekenem vajjal vagy olajjal.Az egész cipót hosszú hengerré formálom, és 6-8 egyforma részre osztom. Ez attól függ mekkora lepényeket sütök. 
A cipókat téglalapra alakra próbáljuk  kisodorni.
 
 
A következő lépésben megkenjük az olvasztott vajjal.

A hagymás vagy fűszeres változat esetében ilyenkor megszórjuk a teljes felületet az ízesítővel, ez leginkább felkarikázott zöldhagyma.
A tésztát megint  mindkét oldalról a középvonalig egymásra hajtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal.

Amennyiben szélesebbre sodortuk a tésztá ezt a műveletet mégegyszer megismételhetjük, majd feltekerjük a tésztacsíkot .

 
 

A zöldhagymás változat

A kapott tekercset felülről rátenyerelve szétlapítjuk.

 
Egy vastag vas serpenyőben szoktam sütni, de a szokásos palacsintasütőben, vagy serpenyőben is megsüthetjük. Egy kanál olajat, vagy vajjal vegyesen felmelegítünk a serpenyőben és beletesszük a lepényt, többször megforgatva aranybarnára sütjük, ha szüksége még teszünk alá oljat, vagy vajat.

Kiteszem egy tálra. Nem szoktam letakarni, mert a ropogós külső burka visszapuhulhat. Ha előbb elkészítem, akkor tálalás előtt beteszem a sütőbe (nem mikróba, mert az tönkrevágja az egész munkánkat, meg bennünket!!!) .Tálaláskor ha több kisebb lepényt sütöttem azokat  egészben ha nagyobbakat akkor cikkekre vágva teszem az asztalra. Lehet előétel, leginkább levesek mellé szoktam készíteni.A hagymán kívül sok minden mással is megszórhatjuk, és ízesíthetjük ezt a lepényt. Leginkább fűszerekkel, és fűszernövényekkel, mint koriandermag, köménymag, kalinji, kapor, lestyán, tárkony, és amit még szeretünk. Nálam ezek váltak be legjobban, különösen a koriandermagos. Az ízesítés kiválasztásánál ügyeljünk rá hogy harmonizáljon a többi étellel.