Ropogós kukoricás lepények

  • 2014.07.15.
  • 4

 
Most is az ebéd összeállításakor irányadó a piacon éppen megjelenő zöldségfélék. A kukorica és az újzélandi spenót. Ezt a bársonyos levelű nyári spenótfélét különösen kedvelem. Ugyan eléggé vízigényes a termesztése de félárnyékos helyen egészen a fagyokig ellát bennünket. Nagyszerűen takarja a talajt más növények körül. Leggyakrabban a paradicsom és a kukorica közé szoktam ültetni. A spenót ízesítését a kukoricás lepényhez hangoltam, így akár külön öntet nélkül is fogyasztható. Melléje kaffer lime levéllel illatosított főtt basmati rizst tálaltam. Előrebocsájtom, hogy konzerv kukoricával még nem próbáltam sohasem, szerintem érdemes kivárni a friss kukoricát. A lepények a rizsliszttől lesznek ropogósak, úgyhogy ez egy fontos hozzávaló, nem érdemes mással helyettesíteni.
Hozzávalók 2 adaghoz (esetleg néhány darab marad estére is)
2 cső zsenge kukorica 
3 evőkanál búzaliszt
4 evőkanál rizsliszt
1/2 teáskanál bio sütőpor
1 tojás (elhagyható)
2-3 gerezd fokhagyma pépesítve
2-3 kaffer lime levél apróra vágva
sok koriander zöldje összevágva

fekete bors
erős chili paprika
kevés víz az összeállításhoz
olaj a sütéshez (legfinomabb mogyoró olajban)
A kukoricacsőről levágjuk a szemeket (ha sokat csinálunk érdemes beszerezni egy erre kifejlesztett alkalmatosságot).
A kukorica szemekre szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a fűszereket, és fokozatosan annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon. 20-30 percnyi pihentetés után egy serpenyőben felmelegítjük az olajat -csak annyit hogy ne ússzanak benne a lepénykék! Egy -egy kanálnyit teszünk a forró olajba  a kukoricás masszából és ellapítjuk, vigyázva hogy ne essen szét. Mindkét oldalon aranysárgára sütjük a lepényeket, és papírtörlőre szedjük ki ami a felesleges olajat felszívja.
Bármilyen távol keleti erős szójaszószal tálalahatjuk. 
Nagyon összeillő páros a fűszeres  érlelt paradicsommal!!
A tálalásnál alkalmazott ehető virág a nyári orgona. A fitoterápiában a rózsaszín változatát alkalmazzák, de a fehér is az ehető virágok közé tartozik.