Zöldséges- halas farfalle recept avagy masnitészta brokkolival, és lazacpisztránggal

  • 2014.01.06.
  • 7


A tészta kifőzésének is vannak mesterfogásai. Van aki arra esküszik hogy egy kis olajat kell tenni a főzővízbe, mások leöblítik a megfőtt tésztát, és biztos vannak még ilyen tuti "bevált" módszerek.Az igazság az egyéni ízlésben rejlik. Azt biztosan elismeri mindenki hogy a tésztakészítésben az olasz konyhát illeti az elsőbbség, így azt is elfogadhatjuk, hogy legjobb ha tőlük tanulunk új tésztaféléket, fogásokat, szószokat és önteteket.Tehát a főzővízbe soha ne tegyünk olajat, mert akkor a tészta nem fogja úgy beszívni a szószt. Viszont mindig kerüljön bele só, különben ízetlen lesz a tésztánk. Még soha sem próbáltam összeszámolni hányféle tésztát készítenek az olaszok, ebben biztos felülmúlnak mindenkit. Mivel egy tésztaszerető nép vagyunk egyre több tésztaféleség szivárog be a köztudatba, és némelyiknek már magyar neve is van. Ilyen például a farfalle, amely ugyan lepkét, vagy pillangót jelent, hát nálunk masnitészta lett belőle. Nem annyira légies, de találó.A tésztát sokszor szoktam együtt főzni zöldségekkel, mint most teszem azt a brokkolival.

A téli meleg időjárásnak köszönhetően a kertben már a brokkoli harmad vagy negyed terméseit szedem. Lévén olyan szerencsésen alakult az őszi kertrendezés, hogy több zöldségféle is bent maradt a földben. Természetesen ez nem egy véletlennek köszönhető. Már évek óta hagyom az utolsókig teremni a zöldségeket, lévén hogy nagyon jó klímájú a kert egy része, amit mediterrán mezőnek nevezünk. Használhatunk fagyasztott brokkolit, is hozzá és elcsábulhatunk a zöldségesnél is egy kis brokkoli erejéig.

Hozzávalók 2 adaghoz:
200 g brokkoli200g masnitészta120-200g lazac (lehet friss, vagy pácolt gravlax)2 evőkanál vaj vagy olíva olaj2 gerezd fokhagyma
friss citromlé, frissen őrölt bors
A főzés két párhuzamos folyamatból áll , melyeket nem nehéz összehangolni, és még egy salátát is össze tudunk állítani közben.
A forró sós vízbe tesszük a tésztát, és majd a főzési idő utolsó 3-4 percében,azaz félidőben beletesszük a megmosott és kisebb darabokra szedett brokkoli rózsákat.Párhuzamosan egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, majd a darabokra vágott lazacot is hozzáadjuk, időnként megkeverjük, vigyázva hogy a hal szét ne essen. A friss lazacot 8-10 percig sütjük, a pácolt halat 3-4 percig.Amikor megfőtt, a brokkolis tésztát leszűrjük, előmelegített tányérra borítjuk, a tetejére szedünk a sült fokhagymás lazacból. Friss citromlevet facsarunk rá, és borsozzuk.Megszórhatjuk reszelt parmezán sajttal.