Zöldséges curry fűszeres sütőtök szeletekkel

  • 2013.12.22.
  • 3


Ebéd menü amely ünneppé varázsolja a napot.  A fűszerek kompozíciója még jobban összehangolja az együtt főtt zöldségeket. A hozzá adott mustármagos rizzsel egy nagyszerű párost alkot, az édes-erős alma csatni pedig felteszi rá a koronát. A csatni egy pikáns étvágygerjesztő, amely kiemeli a főétel ízét. A csatni íze igen tág határok között variálható, az égetően erőstől a kellemesen pikánsig. A főzött csatnik mindenképpen erősek és fűszeresek, lekvárra emlékeztető állaggal. Az étel mellé mindig kis adagot - mint kísérő - 1-2 teáskanálnyit adunk belőle.A curryben szereplő zöldségeket változtathatjuk, az évszaktól függően, például nagyon illik bele a sütőtök, de most a sütőtök önállóan képviselte magát szeletben sült formájában.
Ha még nincsenek vedd meg hozzá a fűszereket - érdemes!!!
 
Zöldséges curry
Hozzávalók:
2 hagyma
2 evőkanál ghí, vagy olaj
1 teáskanál reszelt gyömbér
piros chili paprika ízlés szerinti mennyiségben
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál koriandermag
1/2 teáskanál görögszéna mag
2 evőkanál reszelt kókusz
1 teáskanál kurkuma
2 csipetnyi őrölt fahéj
2 közepes sárgarépa
100 g zöldborsó
100 g zöldbab
4-5 kis csicsóka, vagy burgonya 
Az egyik hagymát apróra vágjuk, és a ghíben feltesszük lassú tűzön sütni. legalább 20-30 percig pároljuk, vigyázva hogy le ne égjen, és csak éppen egy árnyalatnyi színt kapjon.
Közben egy száraz serpenyőben megpirítjuk a római köményt, görögszénát és a koriander magot, majd egy mozsárban megtörjük. Megpirítjuk a kókuszt is, a másik hagymával és a fűszerekkel együtt egy mixerben minimális vizet adva hozzá pépesítjük.
A kapott fűszeres pépet a sült hagymához keverjük, és 4-5 percig együtt pirítjuk. Beletesszük a kurkumát, és a fahéjat, felöntjük 2 dl vízzel, és a főzési idejük sorrendjében beletesszük az összevágott zöldségeket.  
Főtt basmati rizs 
Hozzávalók:
6 evőkanál basmati rizs
1 evőkanál vaj vagy ghí
1/2 teáskanál fekete mustármag
5-6 curry levél, vagy 2 babérlevél
egy csipetnyi aszafoetida (opcionális)
 
A rizst, váltott vízben megmossuk, és beáztatjuk 20 percre, majd leszűrjük, és leszárítjuk.
Felmelegítjük a vajat, vagy ghít egy lábasban, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot, majd beletesszük a babér, vagy curry levelet, aszafoetidát, és egy percig még átforrósítjuk a fűszereket, aztán hozzáadjuk a rizst, azt is állandóan kevergetve 2 percig pirítjuk. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy egy ujjpercnyire ellepje a rizst, és kis tűzön, lefedve 15 perc alatt puhára főzzük. 
Sütőtök szeletek serpenyőben 
Hozzávalók:
200g sütőtök
4 evőkanál olíva olaj
fűszerkeverék (őrölt kurkuma, koriander, római kömény, gyömbér) 
1-2 evőkanál meleg olajba tesszük a 3-4 mm vastag sütőtök szeleteket, amikor egyik oldala kezd arany barnás lenni, megfordítjuk, majd lecsöpögtetve egy tálra tesszük és megszórjuk a fűszerkeverékkel, és sóval. Ha szükséges sütés közben az olajat időnként pótoljuk.
Alma csatni
Hozzávalók
2 evőkanál tisztított vaj (ghí)1 teáskanál fekete mustármag2 teáskanál lereszelt gyömbér 1-2 chili paprika kimagozva összevágva (lehet friss, vagy szárított)1 teáskanál ánizsmag5-6 szem szegfűszeg1 fahéjrúd1 teáskanál kurkuma1/2 kg alma3-4 evőkanál víz2 evőkanál finomítatlan nádcukor
Az almát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Felmelegítjük egy nagy lábosban a ghít. A forró, de még nem füstölő ghíbe dobjuk a mustármagot, kipattogtatjuk (addig pirítjuk amíg el nem kezdenek pattogni, röpködni a kis magocskák) utána hozzáadjuk a chilit, gyömbért, fahéj rudat, szegfűszeget, ánizsmagot, és fél percig pirítjuk, majd a kurkumát és az almát is beletesszük. Időnként megkeverve sütjük 5-6 percig amíg az alma megpirul. Ekkor adjuk hozzá a vizet, és lefedve puhára főzzük, ez függ az alma fajtájától, és 5-15 perc között mozoghat. Ha ennyi idő alatt nem esik szét az alma egy burgonyanyomóval segíthetünk a helyzeten. ( hogy egyértelmű legyen - pürésítjük) A végén hozzáadjuk a cukrot, még 5percig főzzük, most már keverve hogy le ne égjen.