Csicseriborsós hal birsalmával

  • 2013.10.31.
  • 3


A birset az  édes ízekkel hozzuk összefüggésbe, pedig zöldségekkel hallal hússal is alkothat különleges egységet, adva egyedi ízt az ételnek, csersavtartalmának köszönhetően Fanyar íze miatt nyersen szinte nem is fogyasztható. Ugyanezen tulajdonsága megfőzve pozitív hatással van  a májra és a gyomor és bélrendszerre. Kellemes savanyú ízt ad a céklával és káposztával készülő leveseknek.

220g  halfilé, vagy kisebb hal
2 evőkanál ciromlé
12g vaj
12g olíva olaj
120g csicseri borsó
120g birsalma
1 teáskanál mazsola
1 evőkanál paradicsom paszta
őrölt fekete bors
csipetnyi fahéj
csipetnyi szárított rózsaszirom

A csicseriborsót előző nap beáztatjuk bő vízben, 1 teáskanál szódabikarbónával.  Másnap leöntjük a vizet, átmossuk és friss vízben feltéve puhára főzzük.
A halat megtisztítjuk, besózzuk és beleforgatjuk a citromlébe, majd hideg helyen 20-30 percig hagyjuk pácolódni.
Egy mély lábosban felmelegítjük az olíva olajat, hozzáadjuk a paradicsom pasztát, a fűszereket, a megfőtt csicseriborsót, és felöntjük 5-6 dl vízzel. Felforraljuk, és 10 percig főzzük. Beletesszük a halat, a mazsolát, a darabokra vágott birsalmát, és 20-25 percet főzzük kis tűzön. Ez idő alatt minden hozzávaló megfő, és az egész ételt átjárja az illatos birs íze. A végén belekeverjük avajat , ettől fényes és bársonyos lesz.

Főtt rizzsel vagy kuszkusszal tálaljuk.