Zöldséges halleves

  • 2013.09.10.
  • 9


Sok minden rejtőzhet a zöldségek alatt, történetesen rizs és hal, de ezeket ki is hagyhatjuk és egy vegetáriánus ételt kapunk. Több olyan recept található a blogon melyeket  a gyakorlati élet hoz létre. Sokszor van a vendégeink között vegyesen táplálkozó család, vagy pár. Ez azt jelenti hogy nem mindenki vegetáriánus, és az étkezéseket úgy kell összeállítani,  egymásra hangolni az ételeket, hogy mindenkinek megfeleljen és jól érezze magát. 
Ilyen esetben gyakran készítem ezt a levest, mert három részből áll és a komponenseket bármilyen kombinációban összedobhatom egy nagy levesestányérba, rámerve a zöldséglevest.
Lássuk akkor a levest:
Alapja egy zöldségalaplé, melyet nem csak a klasszikus összetevőkből szoktam főzni, hanem kerül bele hagymahéj, amely egy természetes flavonid, és  szép színe lesz tőle a levesnek, tarlórépa, vagy sárga cékla, sárgarépa, petrezselyem gyökér és levél, sok szárzeller, és nyáron sok (legalább 2-3) paradicsom, két-három vékony szelet friss gyömbér meghámozva, no meg fokhagyma amelyet a héjában hagytam. Apropó fűszerek, az elmaradhatatlan babérlevél 2-3 db, fekete bors, és ami nálam nem maradhat ki egy levesből a görögszéna mag egy liter leveshez egy teáskanállal,a vízből személyenként fél litert szoktam számolni, figyelembe véve hogy ennek egy része elfő. A levest egy másfél óráig főzöm kis tűzön, majd leszűröm, és a zöldségeket kidobom, mert már mindent átadtak a lének, és csak felesleges rostokat tartalmaznak. Ugyan tudvalévő, hogy rostokra szüksége van az emésztőrendszernek a megfelelő működéséhez, de ezzel is tartsunk mértéket, és csak értékes rostokat vigyünk be a szervezetbe.
További hozzávalók
4 evőkanál jázmin rizs 
160g tengeri halfilé (személyenként 80 g)
1 zöld cukkini héjastól szeletekre vágva
1 hagyma szeletekre vágva
2 paradicsom meghámozva nagy kockákra vágva
3-4 zsálya levél
1/2 teáskanál kurkuma
só, frissen őrölt bors
petrezselyemzöldje
friss bazsalikom
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 evőkanál olíva olaj
A rizst váltott vízben  jól megmosom, 20 percre beáztatom, majd felteszem annyi vízzel főni amennyi egy ujjnyira ellepi, és 10 percig lefedve főzöm. Amikor leveszem a tűzről, még véletlenül sem emelem le a fedőt, mert akkor elillan a gőz amelyben a rizs utóduzzadása történik.
A halat megsózom, ennek az a célja hogy ne essen szét., és felteszem egy  párolóedényben, mindössze nyolc ha nem figyelek maximum tíz percre.
A leszűrt zöldségalaplébe teszem a felsorolt zöldségeket és fűszereket, és 10 percig főzöm, a végén sózom és megkapja a frissen őrölt borsot is.
A tálaláskor a vegetáriánusoknak 2 evőkanál főtt rizst teszek a levesestányérba,egy kiskanál fokhagymát,  a többieknek e mellé helyezem a megpárolt halat, és mindenkinek rámerem erre a zöldséges levest. A tetejét megszórom összevágott petrezselyem zöldjével és bazsalikommal. És szintén a végén kerül rá egy kis olíva olaj.
Az asztalra teszek friss chili paprikát, és citromot, zöldfűszereket,  hogy ízlés szerint mindenki tehessen a levesébe belőlük.